Samarbeid mellom havbruksbedrifter og FoU-institusjoner: Hvordan bidrar slike relasjoner til utvikling og implementering av ansvarlige innovasjoner?
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3017411Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Havbruksnæringen har betydelige biologiske og miljømessige utfordringer. Bedriftene i
næringen har en sentral rolle i å utvikle og anvende kunnskap som fremmer innovasjon og
bidrar til mer bærekraftig utvikling. Samarbeid mellom næringslivet og FoU-institusjoner kan
styrke slike prosesser. Disse aktørgruppene besitter ulike typer kunnskap og måter å innovere
på, noe som både kan fremme og hemme samarbeid. Formålet med masteroppgaven å bidra til
økt kunnskap om hvilken betydning FoU-samarbeid har for havbruksbedrifter og FoUinstitusjoner.
Spørsmålet er da om samarbeidet faktisk fører til at havbruksbedrifter tar i bruk
forskningsbasert kunnskap og utvikler og implementerer mer ansvarlige innovasjoner. I studien
vil det utforskes hvilken betydning deltakelse i et samhandlingsprosjekt på Vestlandet (KABIS)
har for et utvalg havbruksbedrifter og FoU-institusjoner. Gjennom mine forskningsspørsmål
utforsker jeg bedriftenes innovasjonsarbeid, hvordan FoU-institusjoner jobber inn mot
bedrifter, drivere og barrierer for samarbeid, samt utfallet av samhandling mellom
næringsaktører og FoU-institusjoner. For å besvare forskningsspørsmålene gjennomføres en
kvalitativ casestudie. Det empiriske grunnlaget i studien består av 8 dybdeintervjuer med
strategisk utvalgte informanter fra havbruksbedrifter og en FoU-institusjon på Vestlandet.
Sekundærdata benyttes også i studien for å supplere datamaterialet. Studien viser at
havbruksbedrifter benytter seg av forskningsbasert kunnskap for å tette kunnskapshull, samt at
FoU-samarbeid kan gi raskere anvendelse av forskning i næringslivet. Ved økt forståelse av
hverandres kulturforskjeller kan slikt samarbeid stimulere til enda flere forskningsbaserte
ansvarlige innovasjoner, som igjen vil kunne bidra til mer bærekraftig utvikling i næringen. The aquaculture industry can contribute to the green transition. Biological and environmental
challenges play a key role in developing and applying knowledge that promotes innovation that
affects more sustainable development in the seafood industry. Collaboration between business
actors and R&D- institutions can help achieve this economic growth (Regjeringen 2017). These
actors possess different types of knowledge and practices of innovation, which can promote
and interfere cooperation. The purpose of the study is to contribute to a wider knowledgebase
regarding RD-collaboration and how this affects aquaculture businesses and R&D-institutions,
as well as innovation work in aquaculture related commercialization. Then inquire if the
cooperation leads to aquaculture companies applying research-based knowledge and
implements more responsible innovation. In the study, I will explore the importance of
participating in a collaboration project in Western Norway, for aquaculture companies and
R&D institutions. Four research questions aim to explore both innovation, R&D projects,
drivers, and barriers to cooperation, as well as the outcome of collaboration. To answer the
focal question, a qualitative case study will be conducted. The empirical basis consists of 8 indepth
interviews with strategically selected informants from aquaculture companies and R&D
institutions in Western Norway. Secondary data are also used in the study to supplement the
data material. The study shows that aquaculture companies use research-based knowledge to
close knowledge gaps in the industry, and that R&D collaboration provides faster applied
research. By understanding each other’s cultural differences, cooperation can contribute to
more responsible innovations, that consequently promote sustainable development.
Beskrivelse
Masteroppgave i innovasjon og entrepenørskap.
Fakultet for ingeniør- og naturvitskap/ Mohnsenteret for innovasjon og regional utvikling/ Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen.