Blar i Institutt for idrett, kosthald og naturfag på forfatter "Aadland, Eli Kristin"
-
Elevers læringsatferd i mat og helse og matematikk
Balm, Maaike (Master thesis, 2018-05-15)Hensikt og problemstillinger: Elever møter på skolen med ulike forutsetninger. De vil ha ulike læringsstiler og intelligenser. Ulik grad av selvdisiplin, motivasjon, opplevelse av mestring, samt trivsel i fagene og ... -
Faktorer for økt tilgjengelighet av fisk og sjømat i ungdomsskolen
Thorsen, Sandra (Master thesis, 2018-05-15)Hensikt og problemstilling: Studier viser at barn unge har et for lavt inntak av fisk- og sjømat sammenlignet med myndighetenes anbefalinger. Med bakgrunn i at grunnlaget for god helse og helsevaner legges tidlig og ... -
Fisk eller piller som kilde til selén – en sammenligning av biologisk tilgjengelighet av selén fra fisk og helsekostpreparater
Aadland, Eli Kristin (Master thesis, 1999)Selén sin essensielle rolle for menneskets helse har blitt godt anerkjent de siste 20 årene. Den mest kjente funksjonen til selén, er at sporelementet inngår som en kofaktor i ensymet glutation peroksidase (GSH-Px). ... -
Fysiske faktorers betydning for mat- og måltidstilbudet i barnehagen - en casestudie
Aadland, Eli Kristin; Holthe, Asle; Wergedahl, Hege; Fossgard, Eldbjørg (Peer reviewed; Journal article, 2014) -
Kan kornkrisen redde flere brød?
Alm, Siril; Aadland, Eli Kristin; Almli, Valerie Lengard; Capodistrias, Paula; Grimsby, Gard Sveinung; Nordbø, Torunn Karlsen; Schrøder, Anne Marie; Skallerud, Wenche; Elstad Stensgård, Aina; Wergedahl, Hege; Østergaard, Sofie (Chronicle, 2022)Krig, nedbør og økte priser på olje, kunstgjødsel og papiremballasje fører til kornkrise som gjør at Ola og Kari Nordmann må betale mer for sitt daglige brød i tiden fremover. -
Lean-seafood intake increases urinary iodine concentrations and plasma selenium levels: a randomized controlled trial with crossover design
Øyen, Jannike; Aadland, Eli Kristin; Liaset, Bjørn; Fjære, Even; Dahl, Lisbeth; Madsen, Lise (Peer reviewed; Journal article, 2020)Purpose Iodine deficiency due to insufficient nutritional intake is a public health challenge in several European countries, including Norway. Lean-seafood has a high iodine and arsenic (As) content and is a good source ... -
Lesson signature in food and health education
Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege (Peer reviewed; Journal article, 2022)The Food and Health subject is a mandatory subject in primary and lower secondary schools in Norway and has many similarities to the internationally known subject Home Economics. This study aimed to examine how learning ... -
Lærernes erfaring med atferdsutfordring i mat- og helseundervisningen
Eidesund, Carlla-Michelle Louise Marchong (Master thesis, 2018-05-15)Bakgrunn og hensikt: I skolen kan atferdsutfordring være en utfordring, både for læreren som blir hindret i å utføre sin undervisning, men også det læringsmessige for elevene. Det er viktig at læreren er forutsigbar, ... -
Mat i barnehagen. Barnehagen som arena for folkehelsearbeid. 2.rev.utg.
Landro, Margun; Wilhelmsen, Britt Unni; Holthe, Asle; Dankel, Simon; Aadland, Eli Kristin; Lund, Nina Kristine; Nilsen, Anja Duesund; Solbakken, Ingrid Helene; Heggebø, Sissel (Høgskolen i Bergen. Skriftserien. Rapport, Report, 2008) -
Oppfatninger av natur i planverkene for kroppsøving og mat og helse i femårige grunnskolelærerutdanninger
Hallås, Bjørg Oddrun; Aadland, Eli Kristin; Lund, Tom (Journal article; Peer reviewed, 2019)Artikkelen tar utgangspunkt i at bærekraftig utvikling er vedtatt som tverrfaglig tema i norsk skole (grunnopplæringen) og i de femårige grunnskolelærer-utdanningene. Som lærerutdannere og skoleforskere tilknyttet ... -
De praktiske og estetiske fagene i skole og lærerutdanning – historisk konseptualisering
Borgen, Jorunn Spord; Hallås, Bjørg Oddrun; Seland, Eli Heldaas; Aadland, Eli Kristin; Vindenes, Njål (Journal article, 2020)Artikkelen tar utgangspunkt i fagene kroppsøving, kunst- og håndverk, mat og helse og musikk i skole og lærerutdanning. Faggruppen benevnes ofte som praktiske og estetiske fag. Vi undersøker hvordan konseptualisering av ... -
Rammefaktorenes betydning for mat- og helseundervisningen på 1.–4. trinn
Helland, Merete Hagen; Aadland, Eli Kristin; Ask, Anne Merete Selvik; Sandvik, Camilla (Peer reviewed; Journal article, 2021)Mat og helse har kompetansemål etter 4. trinn i norsk grunnskole, men få studier har sett på betydningen av rammefaktorer for undervisningen i mat og helse på barnetrinnet. I denne studien undersøker vi læreres og skolelederes ... -
Rammefaktorenes påvirkning for gjennomføring av skolelunsj i norske skoler
Aadland, Eli Kristin; Bjørkkjær, Tormod (Chapter; Peer reviewed, 2023)Over the course of 1st to 10th grade, every school student will consume nearly 2,000 lunches, and how schools plan this meal can be of great importance to the students. This chapter addresses various factors related to ... -
Suboptimal Iodine Status and Low Iodine Knowledge in Young Norwegian Women
Henjum, Sigrun; Brantsæter, Anne Lise; Kurniasari, Astrid; Dahl, Lisbeth; Aadland, Eli Kristin; Gjengedal, Elin Lovise Folven; Birkeland, Susanne; Aakre, Inger (Journal article; Peer reviewed, 2018)Previous studies have documented mild to moderate iodine deficiency in pregnant and lactating women in Norway. This study focused on non-pregnant young women because their future children may be susceptible to the adverse ... -
The effect of lean-seafood and non-seafood diets on fasting and postprandial serum metabolites and lipid species: Results from a randomized crossover intervention study in healthy adults
Schmedes, Mette; Balderas, Claudia; Aadland, Eli Kristin; Jacques, Hélène; Lavigne, Charles; Graff, Ingvild Eide; Eng, Øyvin Andre Solberg; Holthe, Asle; Mellgren, Gunnar; Young, Jette Feveile; Sundekilde, Ulrik Kræmer; Liaset, Bjørn; Bertram, Hanne Christine (Peer reviewed; Journal article, 2018) -
Tilfeldigheter styrer undervisningspraksis i mat og helse på 1.-4. trinn
Aadland, Eli Kristin; Helland, Merete Hagen; Ask, Anne Merete Selvik; Sandvik, Camilla (Peer reviewed; Journal article, 2023)Artikkelen kartlegger hvordan undervisning i skolefaget mat og helse blir gjennomført på 1.–4. trinn og belyser variasjoner og utfordringer i dagens undervisningspraksis. Datagrunnlaget består av 24 kvalitative intervjuer, ... -
Traces of sustainability in food practices in a Norwegian kindergarten
Ciren, Baizhen; Hu, Aihua; Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege (Peer reviewed; Journal article, 2023)Food and meals in early childhood education and care (ECEC) settings play a vital role in health promotion and sustainable development because they constitute a significant part of the children’s total diet and considerably ... -
Young students' perception of the health perspective in the Norwegian school subject Food and Health
Helland, Merete Hagen; Sandvik, Camilla; Ask, Anne Merete Selvik; Aadland, Eli Kristin (Peer reviewed; Journal article, 2023)In Norway, Food and Health (FH) is taught throughout compulsory school. Data acquisition for this study consists of 15 interviews with teachers and 26 focus group interviews (FGI) with 4th grade students (9-10 years), from ...