• Har du ete frukost i dag? 

      Laache, Sigrid (Bachelor thesis, 2014)
      Ved hjelp av å drøfte forsking, litteratur og eigne erfaringar, har eg kome fram til tiltak som sjukepleiarar kan sette i verk for å førebyggje underernæring hjå ein eldre heimebuande pasient med Alzheimers sjukdom (AD). ...
    • Har eg ete i dag? 

      Kroken, Elise (Bachelor thesis, 2015)
      Det kjem tydelig fram i forskingsartiklane og anna faglitteratur at det finnes metodar og tilnærmingsmåtar som kan setjast i verk for å førebygge underernæring hos den enkelte pasient med demenssjukdom. Det er viktig at ...
    • HIV and infant feeding counselling: challenges faced by nurse-counsellors in northern Tanzania 

      Leshabari, Sebalda C; Blystad, Astrid; de Paoli, Marina; Moland, Karen M (Human Resources for Health, Journal article; Peer reviewed, 2007-07)
      Background: Infant feeding is a subject of worry in prevention of mother to child transmission (pMTCT) programmes in settings where breastfeeding is normative. Nurse-counsellors, expected to counsel HIV-positive women on ...
    • Hvilke tiltak kan sykepleier sette i verk for å sikre tilfredsstillende ernæring hos underernærte pasienter med Parkinson Sykdom? 

      Westgaard, Birthe (Bachelor thesis, 2010)
      Mangelfull ernæring kan være et problem for pasienter med Parkinson Sykdom, delvis grunnet tygg og svelgproblemer (dysfagi), som oppstår av muskelstivhet og den nedsatte bevegeligheten, men også det at flere pasienter ...
    • Kunnskapsbasert ernæringspraksis: Eit kvalitetsforbetringsprosjekt med klinisk audit 

      Ullebust, Berit (Master thesis, 2016-05-16)
      Bakgrunn: Kvalitet og pasienttryggleik har høg prioritet både nasjonalt og internasjonalt. Eit viktig mål er at helsetenestene skal legge forskingsbasert kunnskap til grunn for behandling og omsorg. Det er publisert ...
    • Måltidsmiljøet- en glemt praktikk? En praxeologisk studie om måltidsmiljøet i sykehus 

      Sanderud, Kristin (Master thesis, 2023)
      Studien er fundert i en undring over at måltidsmiljøet ved somatiske sykehus virker til å være nedprioritert hos sykepleierne. Ernæring er et viktig grunnleggende behov som skal ivaretas av sykepleieren. Uten næring har ...
    • Metta feitt, fleirumetta feitt eller eitt feitt? 

      Øydvin, Sindre (Bachelor thesis, 2016)
      Eg har valt å skrive om korleis ein kan rettleie ein pasient som ynskjer å gå på lågkarbo. Etter å ha vore i praksis på sjukehus har eg observert vanskar knytt til ernæring til pasienten. Desse vanskane fører med seg ulike ...
    • Samhandling mellom sykepleier og lege: viktig for sykehjemspasienters ernæringstilstand 

      Kuven, Britt Moene; Giske, Tove (Journal article; Peer reviewed, 2017)
      Bakgrunn: Ernæringsarbeidet i sykehjem er både nødvendig og viktig helsehjelp. Ved mange sykehjem inngår ernæringsarbeidet som et samarbeid mellom flere faggrupper og fagpersoner. Forskning og tilsyn har avdekket at mellom ...
    • Sjukepleiarfaget sine ernæringsråd ved ulcerøs kolitt – eit praxeologisk historisk perspektiv 

      Mangerøy, Tone (Master thesis, 2023)
      I denne studien har eg undersøk korleis sjukepleiarfaget har posisjonert seg til ernæring hos pasientar med ulcerøs kolitt. Bakgrunnen for studien er ei undring over at eg som sjukepleiar ved ei medisinsk mage-tarm avdeling ...
    • «Utan mat og drikke duger helten ikkje» 

      Kringlen, Ragnhild (Bachelor thesis, 2016)
      Bakgrunn: Underernæring medfører auka risiko for slitasje- og brotskader hos eldre. Det er sjukepleiaren sitt ansvar å kartlegge ernæringsmessig risiko, og gi pasienten individuelt tilpassa behandling. Det vil dermed vere ...
    • Vurdering for å betre; Demens og ernæring i heimesjukepleien 

      Smines, Marita (Bachelor thesis, 2018)
      Tittel: Vurdering for å betre; Demens og ernæring i heimesjukepleien. Bakgrunn for val av tema: I møte med ulike personar med demens sjukdom i heimesjukepleien, på tilsyn for å minna på måltid, var det sjeldan eg såg ...