Hvilke tiltak kan sykepleier sette i verk for å sikre tilfredsstillende ernæring hos underernærte pasienter med Parkinson Sykdom?
Abstract
Mangelfull ernæring kan være et problem for pasienter med Parkinson Sykdom, delvis
grunnet tygg og svelgproblemer (dysfagi), som oppstår av muskelstivhet og den nedsatte
bevegeligheten, men også det at flere pasienter har problemer med å spise selv, og trenger mer
hjelp enn det de får. Mangelfull ernæring fører til underernæring, som kan gi pasientene
alvorlige konsekvenser for allmenntilstanden og livskvaliteten.
Litteratur viser at underernæring er vanlig i norske sykehjem og at ernæring nedprioriteres
ofte. Jeg har selv erfart at underernæring er vanlig hos pasienter med Parkinson Sykdom i
sykehjem og synes dette er et viktig tema å kunne noe om. Jeg har derfor valgt følgende
problemstilling: Hvilke tiltak kan sykepleier sette i verk for å sikre tilfredsstillende ernæring
hos underernærte pasienter med Parkinson Sykdom?
For å svare på problemstillingen i oppgaven, har jeg brukt litteraturstudie. Jeg har også brukt
litt av min egenerfaring. Av litteratur har jeg brukt pensumlitteratur, artikler og forskning som
jeg har funnet på Bibsys og i de ulike databasene skolen har på sin nettside. Jeg har brukt
bøker som omhandler Parkinson Sykdom, ernæring, geriatri, sykdomslære og klinisk
sykepleie. Utav artikler og forskning har jeg valgt ut de som omhandler Parkinson Sykdom,
ernæring og underernæring.
En sykepleiers mål er å sikre at alle pasienter får dekket sitt grunnleggende behov for mat og
drikke. Forskning sier at norsk helsepersonell kan for lite om ernæring og hvilke tiltak som
må settes i verk ved underernæring. Dette kan være en mulig medvirkende årsak til
underernæring hos Parkinson´s sykdom pasienter, og at ernæring nedprioriteres ofte i norske
sykehjem.
Description
SK 152, vår 2010.