Måltidsmiljøet- en glemt praktikk? En praxeologisk studie om måltidsmiljøet i sykehus
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3083365Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Studien er fundert i en undring over at måltidsmiljøet ved somatiske sykehus virker til å være nedprioritert hos sykepleierne. Ernæring er et viktig grunnleggende behov som skal ivaretas av sykepleieren. Uten næring har ingen annen behandling noen hensikt. Allikevel oppleves det at andre målbare oppgaver er mer viktige å få gjennomført.
Gjennom Pierre Bourdieu’s teori om praktisk sans, doxa og en praxeologisk analysestrategi med tilhørende habituskonstruksjoner er det forsøkt å finne en forklaring og forståelse på hvorfor dette skjer. Ved å benytte registrantanalyse som metodisk verktøy, systematiseres empirien fra dokumentanalysen. Lærebøker tilknyttet generell sykepleie benyttet ved sykepleiernes grunnutdanningen i perioden 1877-2016 er forskningsgrunnlaget i studien.
Forskeren mener å ha funnet at måltidsmiljøet har vært urokkelig i lærebøkene i hele perioden, men at den har endret posisjon etter logikken i feltet. Frem til 1967 var det legene som formidlet sykepleierkunnskapen, senere har sykepleiere med høyere utdannelse formidlet dette. Det forstås at feltet domineres av sosialhygiene-logikken frem til ca. 1970 og etter dette dominerer den økonomiske- logikken og at dette påvirker valg av arbeidsoppgaver hos sykepleieren. Innenfor effektivitetskravet som følger av de gjeldende økonomiske rammene vil, sykepleieren benytte sin praktiske sans i utøvelsen av måltidsmiljøpraktikken
Beskrivelse
Master i sykepleie- kliniske spesialiteter, Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen