Show simple item record

dc.contributor.authorVatne, Julie Meinseth
dc.date.accessioned2023-09-05T07:58:08Z
dc.date.available2023-09-05T07:58:08Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3087404
dc.descriptionFysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø, Høgskulen på Vestlandet, Fakultet for lærerutdanning, kunst og idretten_US
dc.description.abstractBakgrunn og formål: Det statlige kostholdsarbeidet har frem mot år 2021 hatt et mål om at barn skal bli endringsagenter for matglede og et kosthold som ivaretar en god helse. Tidligere forskning peker på at det er et lavt fokus på mat og måltider ved skolefritidsordninger (SFO) i Norge, der mattilbudet og måltidsituasjonen ofte ikke er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Matjungelen er et tiltak rett mot SFO, med formål at barn skal få økt bevissthet og kunnskap om matvaner som er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Formålet med denne masteroppgaven har vært å undersøke hvilke måter Matjungelen kan bidra til å øke fokuset på mat og måltider i SFO. Metode og utvalg: Studien har et kvalitativt forskningsdesign, der deler av datamaterialet som er samlet inn, er en del av forskningsprosjektet «Evaluering av Matjungelen i Hordaland». Utvalget bestod av seks SFO-er, der fire var Matjungel-SFO, og to var kontroll-SFO som ikke benyttet Matjungeltiltaket. Datainnsamlingen bestod av semistrukturerte gruppeintervju med ansatte, samt observasjoner av mattilbud og måltidsituasjonen ved alle seks SFO-ene. Videre ble Matjungelaktiviteter observert ved to ulike Matjungel-SFO-er. Resultat: Mattilbudet og måltidsituasjonen ved alle seks SFO-ene var i stor grad i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Matjungel-SFO-ene hadde generelt en større grad av medvirkning av barn under tilberedning av måltider, der barn fra 1.-4. trinn gjerne fikk tilberede måltider ukentlig. Ved kontroll-SFO-ene fikk kun barn ved tredje trinn være med ukentlig å tilberede mat. Barna ved Matjungel-SFO-ene arbeidet med aktiviteter og teori knyttet til matvaner som er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger hver måned, noe kontroll-SFO-ene ikke gjorde. Ansatte ved Matjungel-SFO-ene hadde gjennomført kompetanseheving. Ansatte ved kontroll-SFO-ene hadde liten til ingen kompetanse knyttet til mat, helse eller kosthold, men det var ønskelig med et tilbud. Konklusjon: De ansatte ved Matjungel-SFO-ene hadde gjennomført kompetanseheving og kurs. Videre hadde Matjungel-SFO-ene en større grad av medvirkning av barn ved tilberedning av måltider. Det helhetlige fokuset på mat og måltider gjennom både Matjungelaktiviteter og tilberedning av måltider sammen med barn, var større ved Matjungel SFO-ene.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskulen på Vestlandeten_US
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.titleMåter Matjungelen kan bidra til et økt fokus på mat og måltider i skolefritidsordningenen_US
dc.title.alternativePossible ways Matjungelen can contribute to an increased focus on food and meals in after school daycare facilities for childrenen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeMFAKS514en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Except where otherwise noted, this item's license is described as Navngivelse 4.0 Internasjonal