Måter Matjungelen kan bidra til et økt fokus på mat og måltider i skolefritidsordningen
Master thesis
Åpne
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3087404Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn og formål: Det statlige kostholdsarbeidet har frem mot år 2021 hatt et mål om at barn skal bli endringsagenter for matglede og et kosthold som ivaretar en god helse. Tidligere forskning peker på at det er et lavt fokus på mat og måltider ved skolefritidsordninger (SFO) i Norge, der mattilbudet og måltidsituasjonen ofte ikke er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Matjungelen er et tiltak rett mot SFO, med formål at barn skal få økt bevissthet og kunnskap om matvaner som er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Formålet med denne masteroppgaven har vært å undersøke hvilke måter Matjungelen kan bidra til å øke fokuset på mat og måltider i SFO.
Metode og utvalg: Studien har et kvalitativt forskningsdesign, der deler av datamaterialet som er samlet inn, er en del av forskningsprosjektet «Evaluering av Matjungelen i Hordaland». Utvalget bestod av seks SFO-er, der fire var Matjungel-SFO, og to var kontroll-SFO som ikke benyttet Matjungeltiltaket. Datainnsamlingen bestod av semistrukturerte gruppeintervju med ansatte, samt observasjoner av mattilbud og måltidsituasjonen ved alle seks SFO-ene. Videre ble Matjungelaktiviteter observert ved to ulike Matjungel-SFO-er.
Resultat: Mattilbudet og måltidsituasjonen ved alle seks SFO-ene var i stor grad i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Matjungel-SFO-ene hadde generelt en større grad av medvirkning av barn under tilberedning av måltider, der barn fra 1.-4. trinn gjerne fikk tilberede måltider ukentlig. Ved kontroll-SFO-ene fikk kun barn ved tredje trinn være med ukentlig å tilberede mat. Barna ved Matjungel-SFO-ene arbeidet med aktiviteter og teori knyttet til matvaner som er i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger hver måned, noe kontroll-SFO-ene ikke gjorde. Ansatte ved Matjungel-SFO-ene hadde gjennomført kompetanseheving. Ansatte ved kontroll-SFO-ene hadde liten til ingen kompetanse knyttet til mat, helse eller kosthold, men det var ønskelig med et tilbud.
Konklusjon: De ansatte ved Matjungel-SFO-ene hadde gjennomført kompetanseheving og kurs. Videre hadde Matjungel-SFO-ene en større grad av medvirkning av barn ved tilberedning av måltider. Det helhetlige fokuset på mat og måltider gjennom både Matjungelaktiviteter og tilberedning av måltider sammen med barn, var større ved Matjungel SFO-ene.
Beskrivelse
Fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø,
Høgskulen på Vestlandet,
Fakultet for lærerutdanning, kunst og idrett