Rasisme – hva er det, og hvordan forstås fenomenet av ungdom? En studie av et utvalg ungdommers tanker og meninger rundt ulike rasisme-tematikker
Abstract
Denne studien tar for seg ulike forståelser av rasismebegrepet spesielt og ulike rasismetematikker generelt. Både belyst gjennom aktuell forskningslitteratur på feltet, som ulike teoretiske tilnærminger til rasismebegrepet, og studiens deltakere: 40 tiendeklassinger ved to ungdomsskoler i Bergensområdet. Gjennom studiens undersøkelsesopplegg har jeg samlet inn tekster fra de utvalgte elevene. Disse ble skrevet i løpet av én skoletime innenfor gitte retningslinjer. Analysen av elevtekstene har foregått ved hjelp av en kvalitativ innholdsanalyse, og jeg har vært i søken etter svar på: hvilke rasismeforståelser som finnes blant elevene, hvor de primært lærer om rasisme, hva de synes er det viktigste å vite om temaet, og hva de synes skolen bør vektlegge i rasismeundervisningen. Hensikten med denne studien har dermed vært å undersøke et utvalg ungdommers egne tanker om ulike rasisme-tematikker, for å få et innblikk i hvordan et viktig og samfunnsaktuelt tema forstås og beskrives av en yngre generasjon. Et overordnet fokus har blitt til i løpet av oppgavens analyse – har skolen noe å lære av dagens ungdom?
Et hovedfunn i analysen av elevenes rasismeforståelser er flertallets referanse til både «hudfarge» og «etnisitet». I tillegg kommer det frem at nesten alle elevene beskriver rasisme til å innebære ulike former for fremmedfiendtlighet – basert på én eller flere faktorer. Gjennom analysen av elevtekstene har det også kommet frem at skolen ikke anses til å være en spesielt viktig kilde til kunnskap om rasisme – elevene lærer mest om fenomenet på internett og sosiale medier, og kunnskapen de tilegner seg her versus på skolen er totalt forskjellig. Elevene verdsetter blant annet dagsaktuell kunnskap om rasisme og kunnskap om rasismens utvikling. Dette er to perspektiver som elevene omtaler til å mangle i skolens rasismeundervisning. I tilknytning til dette kommer det frem at et flertall av elevene forholder seg kritiske til skolens rasismeundervisning, og vurderer denne til å være dårlig og minimal. Dette begrunnes med saklige argumenter og konkrete tips til kunnskap skolen bør vektlegge i sin undervisning. Dette er kunnskap som er i tråd med mye av oppgavens teori og bakgrunnsinformasjon. På grunnlag av dette har elevene virket informerte, oppdaterte og engasjerte i rasisme, og oppgavens funn kan dermed tyde på at skolen har mye å lære av disse.
Description
Master i samfunnsfag GLU 5-10,
Fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett, Institutt for pedagogikk, religion og samfunnsfag