«Hvorfor i huleste måtte du bare dø?» En litterær analyse av tre barnebøkers fremstilling av døden. Komparative aspekter.
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker hvordan døden som tematikk blir fremstilt i et utvalg moderne bildebøker for barn og unge. Død og sorg har vært underlagt det tabubelagte, men dette er ikke lenger tilfelle i norsk barne- og ungdomslitteratur. Derfor har det vært viktig å skape en bevissthet rundt døden blir skildret i slike narrativ. Dette kan blant annet fortelle oss hvordan vi formidler tanker om død og sorg videre til barn og unge.
De skjønnlitterære bøkene prosjektet tar utgangspunkt i, er følgende: Himmelen bak huset (2008) av Gaute Heivoll og illustrert av Øyvind Lauvdahl, Snøsøsteren (2018) av Maja Lunde og illustrert av Lisa Aisato og Bonsai – en liten bok om døden (2018) av Simon Stranger og illustrert av Hilde Hodnefjeld. I samtlige av disse bøkene er død og sorg et sentralt tema, selv om bøkene varierer i form og uttrykksmåte. Bøkene er analysert med bruk av teori om sorgprosesser, karakterisering, tekstens tomrom og bildebokanalysering som verktøy. Funnene i denne litterære analysen viser at fremstillingen av døden kan variere innenfor utvalget. Dette kan begrunnes med ulikhetene i fremstillingen av både verbaltekst og illustrasjoner.
Funnene peker på fremstillingen av døden ikke er gitt utelukkende av temaets sensitivitet. Samtidig viser også bøkene i utvalget hvordan det ligger noe grunnleggende humant i skjæringspunktet mellom sorg og traume. Et dødsfall i nær familie gir ringvirkninger uansett om det er naturlig eller uforventet. Likevel er portretteringen av dette ulik mellom den utvalgte litteraturen. I tillegg er et sentralt aspekt hvordan samtale opererer som et verktøy og løsning i litteraturen, noe som også kan gjenspeiles i virkeligheten og med det viser bøkenes potensiale til å være et verktøy inn i samtaler med barn og unge om liv og død.
Description
Master i barne- og ungdomslitteratur
Institutt for språk, litteratur, matematikk og tolkning