Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHagstadius, Anniken
dc.date.accessioned2021-08-04T08:02:00Z
dc.date.available2021-08-04T08:02:00Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2766106
dc.descriptionMaster- IKT i læring, Fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett Høgskulen på Vestlandet, avd. Storden_US
dc.description.abstractmasteroppgaven har hatt omvendt undervisning i mat og helse som tema. Omvendt undervisning er en relativt ny undervisningsmetode. Den kan enkelt forklares med at den undervisningen som tradisjonelt har foregått i klasserommet, flyttes hjem til elevene, mens hjemmeleksene flyttes til skolen. Leksene elevene har, vil i hovedsak bestå av å gjennomgå fagstoffet ved å se opplæringsvideoer. Oppgavens overordnede problemstilling har vært «Hvilke muligheter kan omvendt undervisning gi i faget mat og helse på ungdomskolen?». Til denne problemstillingen har det vært tre forskningsspørsmål som har styrt problemstillingens retning; om tidsressursen på skolekjøkkenet, om elevers og læreres opplevelse av metoden og elevers opplevelse til eget læringsutbytte. Bakgrunnen for tema har vært relatert til de utfordringene faget har i forhold til dets rammer satt av styringsdokumentene. Studien har vært en kvalitativ kasusstudie, med en fenomenologisk-hermeneutisk tilnærming. Datainnsamlingsmetodene som er blitt benyttet er to fokusgruppeintervjuer med elever og lærere, feltarbeid og en spørreundersøkelse for elever. Totalt har 35 elever og to lærere deltatt i studien. I tillegg har jeg selv deltatt som lærer og forsker. Funnene fra studien viser at tidsressursen på skolekjøkkenet ble benyttet bedre ved omvendt undervisning. Den ga mer tid til den praktiske matlagingen i tillegg til mer kognitivt krevende oppgaver relatert til fagstoffet. I tillegg ble det mer tid til lærerveiledning, samarbeid og stort sett til selve måltidet. Lærerne og de fleste elevene hadde en positiv opplevelse av undervisningsmetoden, og ønsket å fortsette med denne undervisningsmetoden. Flesteparten av elevene opplevde et økt læringsutbytte med omvendt undervisning, men det var spesielt de elevene som lå på de laveste nivåene av læreprestasjoner som opplevde økningen mest. Det som var utfordrende ved undervisningsmetoden var hvis elevene fikk tekniske problemer da de skulle gjøre hjemmearbeidet, eller hvis de ikke gjorde leksene sine. Dette fikk konsekvenser for undervisningen som skulle skje på skolen. Andre utfordringer som ble avdekket var at det er tidkrevende for lærer å utvikle opplæringsvideoer, samt at noen elever også kan ønske mer lærerstyrt faggjennomgang av tema som skal læres. Til tross for disse utfordringene viser studien at omvendt undervisning kan være godt egnet i faget mat og helse, da den gir flere muligheter enn utfordringer.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskolen på Vestlandeten_US
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.titleOmvendt undervisning i mat og helseen_US
dc.title.alternativeFlipped classroom in home economicsen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeMASIKT-OPGen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal