Medvirkning i Folkehelsearbeid – En undersøkelse av metodeutvikling og bruk av deltakerdemokratiske metoder i offentlig tiltaksutvikling
Abstract
Bakgrunn og formål: Høsten 2020 ble vi med i folkehelseprosjektet Helsefremmende miljø på sosiale medier (HMSM), hvor vi har vært involvert i tiltakstuviklingen deres. HMSM retter seg mot barn og unge, sosiale medier (SOME) og psykisk helse, og ønsker å utvikle helsefremmende tiltak basert på medvirkningsprosesser. Helsedirektoratet ønsker å styrke kommunenes folkehelsearbeid, blant annet ved kunnskapsdeling og metodeutvikling og -
utprøving. Derfor har vi utviklet en modell (SIMOT) som skal tilrettelegge for
medvirkningsprosesser. Vi har også gjennomført og analysert piloteringen av modellen.
Problemstilling: Masteroppgaven skal svare på følgende spørsmål; 1) Hvilke helsefremmende tiltak ønsker og mener ungdom at de trenger?; 2) Hvordan fungerte piloteringen av SIMOT?; 3) Hvilken nytte har deltakerdemokratiske metoder i offentlig tiltaksutvikling?
Metode: Oppgavens datamateriale tar utgangspunkt i fire gjennomføringer av metoden vi har kalt SIMOT, inspirert av den deltakerdemokratiske metoden OPERA og prinsipper fra samfunnsarbeid. Deltakerne våre er elever ved to videregående skoler.
Funn: Våre funn er knyttet til de tre spørsmålene som oppgaven skal svare på. Først og fremst har vi identifisert hvilke behov og ønsker våre deltakere har for helsefremmende tiltak. Videre har vi analysert piloteringen av SIMOT og identifisert forbedringspotensialer. Til slutt har vi reflektert over og drøftet hvilken nytte deltakerdemokratiske metoder har i offentlig tiltaksutvikling.
Overordnet mål: Vi ønsker at masteroppgaven skal fungere som et bidrag til kunnskapsdeling og identifisering av gode metoder for medvirkningsprosesser, som kan styrke kommunenes folkehelsearbeid og annet endringsarbeid som vil implementere medvirkningsprinsippet i sin arbeidsmåte.
Description
Masteroppgave i samfunnsarbeid, Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen