Fostering Intercultural Competence through Picturebooks: Exploring Narratives of Migration, Identity and Power Relations
Abstract
Masteropppgavens hovedfokus er å utforske fortellinger om migrasjon, identitet og maktrelasjoner i tre utvalgte bildebøker med temaet, immigrasjon: «The Name Jar» av Yangsook Choi, «Ali’s Story: A real-life account of his journey from Afghanistan» av Salvador Maldonado og Andy Glynne, og «The Journey» av Francesca Sanna, for å kunne fostre interkulturell kompetanse i engelsk språkinnlæring. En kvalitativ kritisk innholdsanalyse (content analysis) ble tatt i bruk. Det analytiske rammeverket for verbaltekst tok i bruk fortellende elementer av fortellerteori i barnelitteraturen, mens visuell bildeanalyse ble utført i form av systemic functional semiotics (SFS) og ikonotekstanalyse.
Resultater viser at de nevnte bildebøkene har stort potensiale til å utvikle interkulturell kompetanse innen engelsk språkinnlæring fordi de åpner opp for muligheter til å lære om kompleksiteten av migrasjon, identitet og maktrelasjoner. Disse elementene er essensielle å utforske for å kunne skape ærbødige, mangfoldige klasserom, og for å kunne omfavne ulikhet i flerspråklige norske klasserom, og særlig med tanke på engelskfaget.