Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorTurøy Strande, Lene Kristin
dc.date.accessioned2018-12-04T08:53:41Z
dc.date.available2018-12-04T08:53:41Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2575907
dc.descriptionMasteroppgave i barnehagekunnskapnb_NO
dc.description.abstractBakgrunn: Helsedirektoratet (2017, s. 19) slår fast at fiskeforbruket blant befolkningen er lavere enn ønskelig, og at inntaket av sjømat er særlig lavt i de yngre aldersgruppene. Flertallet av barn mellom ett og fem år tilbringer store deler av hverdagen i barnehagen. Mat og drikke som inntas her utgjør derfor en betydelig andel av barns totale kosthold. Det nasjonale kostholdsprogrammet «Fiskesprell» har vist å ha en positiv effekt for å øke sjømatkonsumet og bedre kostholdet i barnehager der deler av personalet har deltatt på «Fiskesprell-kurs». Implementeringsprosessen er en viktig faktor for å oppnå ønsket effekt. Denne masteroppgaven tar derfor for seg barnehagepersonellets erfaringer rundt implementeringsarbeidet av mer sjømat i barnehagen gjennom innføring av kostholdsprogrammet «Fiskesprell». Problemstilling: Hvilke erfaringer har barnehageansatte gjort med implementeringsarbeid av mer sjømat i barnehagen? Metode: Det ble gjort en kvalitativ studie med et empirisk materiale fra 3 intervjurunder med totalt 8 barnehageansatte. Det ble gjort et individuelt intervju og 2 gruppeintervju. Funn: Informantgruppene vurderte kursdeltagelse som en kilde til økt kunnskap og kompetanse for tilberedning av mat og måltider i barnehagen. Retningslinjene for mat og måltider i barnehagen (Sosial- og helsedirektoratet, 2007) blir fremhevet som et viktig rammeverk for arbeidet med kosthold. Det trekkes frem fra alle informantgruppene at barnehagen skal være en arena som skal gi alle barn gode muligheter for å tilegne seg gode kostholdsvaner og at personalet er opptatt av å gi barn gode erfaringer med å spise fisk i tidlig alder. De anser det som viktig å ta barna med i matlagningsprosessen slik at de får gode vaner og erfaringer med tilberedning av sunn mat og bruk av mer sjømat i kosten. Konklusjon: «Fiskesprell-prosjektet» har bidratt til kapasitetsbygging ved å gi barnehageansatte et verktøy for opplæring, ressurser og mulighet for å iverksette nye prosesser i barnehagen knyttet til kostholdsarbeid. Høy grad av medbestemmelse fra deltakerne kan se ut for å ha skapt motivasjon og engasjement rundt arbeidet samtidig som støtte fra ledelsen har vært et viktig element gjennom prosessen.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherHøgskulen på Vestlandet/ Western Norway University of Applied Sciencesnb_NO
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.titleImplementering av kostholdsendringer i barnehagen Barnehageansattes erfaringer med innføring av kostholdsprogrammet Fiskesprellnb_NO
dc.title.alternativeImplementation of dietary changes in kindergarten Kindergarten employees' experience with the introduction of the diet program Fiskesprellnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.localcodeMBA507nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal