En studie om digital literacy, ved sensuren av obligatorisk sentralt gitt skriftlig eksamen i norsk på VG3 - studieforberedende studieprogram
Abstract
Formålet med denne studien har vært å undersøke sensorers erfaringer, holdninger og meninger om sensorarbeidet knyttet til sensur av obligatorisk sentralt gitt skriftlig eksamen i norsk på Vg 3 – studieforberedende studieprogram, i lys av begrepet digital literacy.
Teorigrunnlaget for oppgaven tar utgangspunkt i både et konstruktivistisk, og et sosiokulturelt læringssyn, med hovedfokus på digital literacy og appropriering av medierende artefakter i en meningsskapende helhet og digital kontekst ved sensuren av eksamen. I tillegg er forskning på vurdering sentralt, med et hovedfokus på summativ vurdering og validitet, rettferdighet, kontroll og standardisering i vurderingen. På denne måten søkes problemstillingen belyst ut fra et helhetlig perspektiv.
I lys av begrepet digital literacy, har jeg undersøkt sensorers vurderingspraksis når elever gjennomfører eksamen i en digital kontekst. Digital literacy er implisitt forankret i læreplanen i norsk som den femte grunnleggende ferdigheter, i noen kompetansemål, og Kunnskapsløftet er « (…) fundert på teori om literacy og språklige nøkkelkompetanser» (Solheim & Matre, 2014). Hensikten med studien har vært å studere sensorenes vurderingspraksis av eksamensoppgaver, og deres erfaring med de digitale rammene rundt gjennomføringen av- og sensuren av eksamen.
Innsamlingen av data er basert på fire dybdeintervjuer og en survey med sensorer oppnevnt til sentralt gitt skriftlig eksamen i videregående opplæring, samt dokumentanalyse. Med dette som utgangspunkt, har jeg valgt kvalitativt forskningsdesign for min studie, men for å styrke forskningsdesignet og validiteten i studien, har jeg benyttet metodetriangulering med dybdeintervjuer, survey og dokumentanalyse (Krumsvik R. , 2015, s. 30). Ved å triangulere kunne jeg verifisere om det var konvergens, inkonsistens eller kontradiksjon i studien (Krumsvik R. , 2015, s. 30).
Funnene jeg har gjort har jeg tolket ut i fra et sosiokulturelt læringssyn og hermeneutisk tolkning. Arbeidet med denne studien har avdekket en rekke interessante funn. Blant annet viser det seg at det er stor uenighet om nødvendigheten av den digitale konteksten på eksamen. Jeg er innforstått med at min studie ikke kan gi meg sikker og evigvarende kunnskap, men at jeg med denne studien kan belyse et fenomen og et fagfelt som jeg ser på som svært interessant.