Barns inntak og oppfatninger om fisk og annen sjømat i skolemåltidet i Norge og Sverige
Abstract
Bakgrunn og hensikt: Inntaket av fisk og sjømat er lavere enn ønskelig blant barn og unge.
Det finnes lite forskning vedrørende barns matpreferanser, og hvorfor spesielt de yngste i
befolkningen spiser minst fisk av alle. For å nå helsemyndighetenes anbefalte inntak av fisk
og sjømat, kan skolemåltidet ha en svært viktig funksjon. Norge og Sverige har tradisjon for å
arrangere skolemåltidet forskjellig- med gratis varmmatordning i Sverige og medbrakt
matpakke i Norge. Det en ikke vet er hvilken betydning skolematordningen har for elevenes
inntak av sjømat på skolen. Hensikten med denne forskningsstudien er å undersøke
skolematordningens betydning for inntak av fisk og sjømat i skolemåltidet, og hvilke
erfaringer og oppfatninger barna selv har angående sjømatprodukter i de to landene.
Metode og utvalg: Empirien i oppgaven er hentet fra ProMeal – et svært nordisk prosjekt fra
skoleåret 2013/2014. En fotografisk metode ble benyttet til å registrere elevenes
skolematinntak over én skoleuke, og fokusgruppeintervjuer ble benyttet til å undersøke
elevenes erfaringer og oppfatninger om fisk og sjømat.
Fotografiene ble bearbeidet og statistisk analysert, og intervjuene ble transkribert og kodet.
Resultater: Det var signifikant (p<0.001) flere elever som spiste sjømat med
varmmatordning enn med matpakkeordning. I Norge var det 7 % av elevene som spiste
sjømat, og 62 % av elevene i Sverige som spiste sjømat. De aller fleste barna hadde den
oppfatning om at fisk var sunt. Barna i Sverige etterlengtet større variasjon i fiskeprodukter
som ble servert, mens barna i Norge valgte bort sjømat i matpakken til fordel for andre
produkter. De norske barna opplevde i tillegg at fiskepålegg luktet i matpakken.
Konklusjon: Skolematordningen ser ut til å ha stor betydning, da funnene indikerer at
varmmåltid med sjømat én dag i uken, ser ut til å være en god løsning for konsumering av fisk
og sjømat, mens matpakkeordningen inneholder for lite sjømat per dags dato. Til tross for
ulike skolematordninger, hadde barna i Norge og Sverige mange like oppfatninger om fisk og
sjømat. Barna viste at fisk var sunt – men dette alene var ikke nok til at de alltid ønsket sjømat
i skolemåltidet. Påvirkende faktorer som lukt, konsistens og tilberedning kunne være
avgjørende om barna ville spise sjømatprodukter i skolemåltidet. Background and purpose: The fish and seafood intake is low among children, and there are
few studies on children's food preferences, and why especially children have a very low
intake. To reach the health authorities recommended, the school meals can have a very
important function. Norway have a packed lunch tradition, and Sweden have the tradition of
served school meals. The purpose of this study is to investigate the importance of the school
meal arrangements for the fish and seafood consumption, and to understand the children’s
experiences and perceptions among seafood products in the two countries.
Methods and selection: The empire of the assignment is from ProMeal - a Nordic project
from the school year of 2013/2014. A photographic method was used to measure student’s
food intake over five days, and focus group interviews were used to investigate the pupils'
experiences and perceptions among fish and seafood.
The photographs were processed and statistically analyzed, and the interviews were
transcribed and coded.
Results: There were significant (p <0.001) more students who ate seafood with served meals
than with brought food. 7% of the students ate seafood in Norway, and 62% of the pupils in
Sweden ate seafood. Most children had the opinion that fish were healthy. The children in
Sweden longed for a greater variety of fish products in the served school meals, and also
wanted more cooking applications regarding fish and seafood. The children in Norway had
some slight of freedom in the brought lunch, and chose other products rather than seafood in
the brought lunches.
Conclusion: The findings indicate that the school meal arrangements were important. The
served school meals with fish once a week appears to be a good solution for consuming fish,
as there was a significant difference between the served school meal and the brought lunch
package. Despite various meal arrangements, the children had similar views on seafood in
Norway and Sweden. The children meant that fish were healthy - but influencing factors such
as smell, texture and preparation were determining if the children wanted to eat it.
Description
Masteroppgave i fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø