"The Music is not in the piano" : En undersøkelse av hvordan lærere reflekterer over egne erfaringer fra undervisning med 3d printer i faget formgivning, kunst og håndverk
Master thesis
View/ Open
Date
2016-08-12Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for kunstfag [301]
Abstract
Ny teknologi og utvikling i samfunnet kan lede til forandringer og utfordringer for fag. Tidligere forskning viser at 3d-printer anses som en teknologi som vil få innvirkning på skoler verden rundt i løpet av få år. Å ta i bruk 3d-printer i et fag som gjerne forbindes mest med å arbeide med hendene, kan reise spørsmål om hvilken betydning det kan få for faget. Ved å forske i dette undersøkelsesfeltet er målet å utvikle en større innsikt i muligheter og dilemmaer slik teknologi kan ha relatert til fagets tradisjoner.
I denne masteroppgaven undersøker jeg begrunnelser og synspunkt som ligger til grunn for å i bruk 3d-printer i faget formgiving, kunst og håndverk. Det forutsettes at det ligger en 3d-modelleringsprosess til grunn før 3d-printingen. Problemstillingen er å undersøke hvordan lærere reflekterer over egne erfaringer fra undervisning med 3d-printer i faget formgiving, kunst og håndverk. Herunder ligger et underspørsmål som omhandler hva som kjennetegner deres initiativ og forbehold til bruk av 3d-printer i faget. For å finne svar på dette har jeg intervjuet et utvalg på fem lærere med høy kompetanse i faget som har ulik erfaring med bruk av slik teknologi i sin undervisning.
Undersøkelsen viser at deltakernes initiativ har utgangspunkt i en utforskertrang og en uredd holdning. De har et oppdragerperspektiv hvor de ser faget i møte med ny teknologi og samfunnsutvikling, der de ønsker å synliggjøre fagets aktualitet og at faget ikke skal bli musealt. Deltakernes forbehold kan forklares som en redsel for at tradisjoner i faget fortrenges. Forbeholdet viser fokus på prosessen som leder frem til produktet, der mulighetene ikke ligger i 3d-printerteknologien, men i den som bruker den. Ulike aktørers perspektiv på undersøkelsesfeltet viser at det krever en helhetlig tilnærming som bidrar til dypere læring (Katterfeldt et al., 2015; Smith et al., 2016; mfl.). Perspektivene viser også at bruk av 3d-printerteknologi i skolen kan endre og utfordre hvordan læreren underviser. Deltakerne mener det må søkes gode løsninger som kan balansere det manuelle og det digitale, basert på fagets tradisjon og fagets utviklingspotensial. Dette stiller krav til lærerens fagkompetanse.