Smertelindring til rusmiddelavhengige
Abstract
Bakgrunn for valg av tema: I sykehuspraksis opplevde jeg at pasienter med rusmiddel-avhengighet ikke ble trodd når de fortalte at de hadde smerter. Jeg ønsket å lære mer om hva som ligger bak denne mistilliten og hvordan sykepleier kan tilby denne pasientgruppen god smertelindring.
Problemstilling: ”Hvordan kan sykepleie bidra til lindring av smerter hos rusmiddelavhengige pasienter innlagt ved somatisk avdeling?”
Oppgavens hensikt: Hensikten med oppgaven er å samle kunnskap om smertelindring og finne ut hvordan rusmiddelavhengige pasienter opplever å få lindret sine smerter mens de er innlagt på sykehus. Oppgaven ser på hva sykepleier og rusmiddelavhengige opplever som hindringer for god smertelindring og prøver å skissere mulige løsninger basert på forskning og litteratur.
Metode: Oppgaven er en litteraturstudie og databasene SveMed+ og CINAHL ble brukt til å søke etter artikler. Søkeordene ”substance-related disorders”, ”pain”, ”pain management”, ”quality of care”, ”nursing”, ”empathy”, ”attitude” og ”hospitalized” fikk opp ulike treff og ialt fem forskningsartikler ble valgt. Disse er presentert i oppgaven og blir drøftet opp mot teori og erfaring.
Resultat: Forskningen avdekker sykepleieres negative holdninger til pasienter med rusmiddelavhengighet og at disse pasientene ofte opplever å ikke bli trodd når de rapporterer om smerte. Sykepleiere mangler dessuten kunnskap om hvordan de kan gi tilstrekkelig smertelindring til denne pasientgruppen.
Oppsummering: For at sykepleiere skal kunne bidra til smertelindring til rusmiddelavhengige pasienter må det holdningsendring og økte kunnskaper til. I tillegg må selve relasjonen mellom pasient og sykepleier vies større oppmerksomhet.
Nøkkelord: smerte, lindring, rusmiddelavhengig, holdninger, kunnskap