Med elevene på vennelista: Etiske og didaktiske refleksjoner ved bruk av Facebook i skolesammenheng på programområde for medier og kommunikasjon
Master thesis
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/152390Utgivelsesdato
2011Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Formålet med denne studien er å identifisere elementer av didaktisk og etisk art som gjør seg gjeldende ved bruk av sosiale medier i skolesammenheng. Den overordnete problemstillingen er å undersøke hvilke etiske og didaktiske refleksjoner lærere på programområde for medier og kommunikasjon gjør seg ved bruk av Facebook i skolesammenheng.
Bakgrunnen for studien er spenningsfeltet mellom de som ønsker sosiale medier i skolen velkommen og de som ønsker å stenge for bruk av slike. I studien vises det til ulike leirer som har sterke meninger når det gjelder bruk av sosiale medier som for eksempel Facebook, i skolesammenheng. Disse leirene består blant andre av utdanningspolitikere, forskere, skoleledere og medieaktører. Til tross for at diskusjonen om hvorvidt sosiale medier bør ha en plass i dagens skole er høyaktuell, har ikke formålet med denne studien vært å levere et bidrag som taler for eller imot, men snarere å peke på hva som skal til for at bruk av sosiale medier skal være hensiktsmessig. For å belyse problemstillingen har jeg valgt å bruke kvalitativ tilnærming og fenomenologisk innfallsvinkel. Årsaken er at det er informantenes refleksjon og opplevelse som står sentralt i problemstillingen. Dette er sentrale temaer i fenomenologien. Som innsamlingsmetode er semistrukturerte intervju valgt. Informantutvalget består av fem elever som har deltatt i gruppeintervju, og tre lærere som har blitt intervjuet enkeltvis. Både elevene og lærerne er tilhørende på programområde for medier og kommunikasjon. Ettersom det er lærernes refleksjoner som står sentralt i problemstillingen er det deres perspektiv som hovedsakelig kommer til syne i datamaterialet, elevenes synspunkter er brukt som et bakteppe for lærerintervjuene. De innsamlede dataene er sortert, systematisert og analysert i lys av utvalgt teori. Validering og generalisering av dataene tilsier at funnene sannsynligvis begrenses til å gjelde det overnevnte programområdet. Dataene har hovedsakelig blitt analysert ut i fra Krumsviks teori om digital didaktikk (2009) og Løgstrups teori om nærhetsetikk (Bergem, 1993). Kategoriseringen og analyseringen av dataene indikerer at god Facebook-bruk i skolesammenheng er avhengig av lærernes bevissthet rundt klasseledelse, læreplanforankring av aktiviteten, kunnskap om vurdering, opphavsrett, privatliv og utfordringer knyttet til forskjellen på faglig og rituell IKT-bruk.