Brann i PUR-skum på Leca fasadeblokk
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/151472Utgivelsesdato
2007Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Leca Fasadeblokk er isolert med brennbart polyuretanskum, heretter kalt PUR-skum. Blokken er derfor ikke preakseptert løsning i forhold til veiledningen til TEK. Formålet med oppgaven er å vurdere sannsynligheten for brannspredning, samt å gi maxit en vurdering om fasadeblokken kan få en NBI teknisk godkjenning.
Vurderingene bygger på småskalaforsøk gjennomført på høyskolens laboratorium og fullskalaforsøk på ResQ, på Bleivik i Haugesund.
Småskalaforsøkene tar utgangspunkt i testmetoden NT Fire 002. En bunsenbrenner var plassert direkte mot PUR-skummet på fasadeblokken. Forskjellige konfigurasjoner ble gjennomført ved at materialet ovenfor blokken varierte. Hvert forsøk varte i 15 minutter.
Temperaturene ble målt ved hjelp av 3 termoelementer som ble plassert i forskjellig høyde mellom fasadeblokken og de forskjellige materialene. Resultatene fra småskalaforsøkene viste at det er stor forskjell på hvilket material som ligger bakenfor PUR-skummet. Ved mur og gips som bakgrunnsmateriale får brannen lite tilførsel av brennbart materiale. Asfaltplate og trepanel derimot, tilfører mer brensel og gir større innbrenning i PUR-skummet.
Fullskalaforsøkene ble utført med en fasadevegg bygget i tilknytning til et ISO-rom etter standarden ”ISO 9705 Full scale ISO – room test”. (1) Forsøkene ble gjennomført ved at det ble plassert et kar med heptan 40 cm under øvre vinduskarm. Karet hadde målene 18 cm x 120 cm.
Det ble utført 4 forsøk. Leca Fasadeblokk med 3 forskjellige konfigurasjoner. For å få sammenligningsgrunnlag ble det utført et forsøk med en standard treveggfasade med brannklassifisering D-s3,d0 [Ut 2]. Denne fasadetypen kan benyttes i brannklasse 3, forutsatt at:
1) Ytterveggen hindrer brannspredning i fasaden
2) Bygningen har mindre enn 5 etasjer
3) Det er liten fare for brannspredning til/fra nabobygning. (2)
Hvis blokken motstår brann bedre enn treveggen vil følgelig også fasadeblokken kunne aksepteres. For å få godkjent blokken som skillende branncellebegrensende bygningsdel i brannklasse 3, er kravet EI60/A2-s1,d0 [A60]. Det er derfor ønskelig å teste blokken i en time.
Temperaturene ble målt ved hjelp av 6 termoelement som ble plassert både i spalten og i flammene. Temperaturene ble registrert ved bruk av datalogger koblet til en datamaskin.
Resultatene fra fullskalaforsøkene viste at innbrenningen på PUR-skummet var mellom 7 og 10 cm oppover i luftspalten. Dette gjaldt ved begge forsøkene der spalten var isolert. Ved åpning i spalten i bunn og topp brant ¾ av PUR-skummet til prøvestykket vekk.
I forsøkene med tett spalte var innbrenningen liten. Det var også mindre røykutvikling enn ved treveggen. Det må derfor kunne konstateres at materialet i denne oppstillingen, ikke gir uakseptable bidrag til brannutviklingen. Isolasjonen bringer heller ikke med seg en forhøyet personrisiko, som er kravene stilt i TEK.