Finanstilsynet sine nye retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligkjøp : unge førstegangskjøpere og deres muligheter til å komme inn på boligmarkedet
Abstract
I denne bacheloroppgaven har vi tatt for oss de nye retningslinjene for boliglånpraksis som ble innført av Finanstilsynet 1. desember 2011. Retningslinjene inneholder blant annet krav om 15 prosent egenkapital ved opptak av lån knyttet til kjøp av bolig. Oppgaven vår starter med å sammenligne boligmarkedet og byggekostnader. Deretter bruker vi en boligprismodell for å forklare utviklingen av boligprisene etter at 15 prosent egenkapitalkrav ble innført.
Videre har vi settpå hvilke effekter de nye retningslinjene har hatt på gjeldsbygging, boligprisutvikling og skjevfordeling.
Vi har tatt utgangspunkt i unge førstegangskjøpere, og om det har oppstått et klasseskille mellom de som har ressurser til å komme seg inn på boligmarkedet, og de som havner utenfor. Videre har vi sett nærmere på hvilke muligheter førstegangskjøperne har for å finansiere det nye egenkapitalkravet.
Det vi har kommet frem til er at Finanstilsynet sine nye retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligkjøp har fått noen av de ønskede virkningene. I tillegg har retningslinjene fått noen bivirkninger som kanskje ikke var tatt med i betraktningen.
Vår konklusjon er at retningslinjene gjør det enda vanskeligere for unge å få boliglån, og at det foreligger indikasjoner på at retningslinjene kan føre til et klasseskille i samfunnet
Description
Økonomi og administrasjon KA692 Mai 2013