Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMjøen, Karen Anna Konradsen
dc.date.accessioned2023-08-28T11:29:47Z
dc.date.available2023-08-28T11:29:47Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3085993
dc.descriptionMaster i grunnskolelærerutdanningen 1. -7. trinn, Mat og helse. Høgskulen på Vestlandet, campus Bergenen_US
dc.description.abstractBakgrunn og formål: Det norske kostholdet er generelt godt, men inntak av frukt og grønt er for lavt. Vaner dannes i tidlig alder, samtidig tilbringer barn store deler av livet sitt i skolen. Derfor bør skolen legge til for et ernæringsmessig godt måltid. Likevel viser tidligere forskning at mat og måltidet prioriteres i liten grad i dagens skole og SFO, og ikke alle følger retningslinjene. Formålet med denne masterstudien har vært å undersøke barns oppfatninger til frukt og grønt, og hvordan SFO kan bidra og påvirke gjennom aktivitetsprogrammet Matjungelen. Med bakgrunn i det er problemstillingen: Hvilken oppfatning har barn på SFO om frukt og grønt, før og etter gjennomføring av Matjungelen? Metode og utvalg: Studien tar del i et forskningsprosjekt som evaluerer aktivitetsprogrammet Matjungelen i SFO. Innsamlingen av datamaterialet har hatt både en kvalitativ og en kvantitativ tilnærming gjennom både semistrukturerte intervju før og etter innføringen av Matjungelen med både barn og ansatte i SFO ved 6 skoler i Bergen og Asker, samt spørreundersøkelse sendt ut nasjonalt. Denne masterstudien tar utgangspunkt i de kvalitative datamaterialene, som støttes av tre spørsmål fra de kvantitative datamaterialene. Resultat: Barns erfaring om frukt og grønt varierte. De fleste barna uttrykker kunnskap om ulike typer frukt og grønt i fokusgruppeintervjuene, mens kunnskapen om næringsstoff og hvorfor frukt og grønt er bra for kroppen var lav. Samtidig var kunnskapen barna viste før og etter innføring av Matjungelen ganske lik, men det ble nevnt flere ganger frukt og grønt ved fokusgruppeintervjuene etter innføring av Matjungelen. En faktor som kan ha påvirket dette er tilgjengeligheten og eksponeringen av frukt og grønt. Ut ifra resultatene både fra intervjuene og spørreskjema kom det frem at tilbudet av frukt og grønt ved SFO-ene var varierende, hvor mange ikke hadde satsning på frukt og grønt. Det er også andre faktorer som påvirker barns oppfatning av frukt og grønt, som påvirkning hjemmefra, fra media eller venner. Konklusjon: Studien totalt sett viser til at barns oppfatning av frukt og grønt kan påvirkes av et aktivitetstilbud som Matjungelen i SFO. Det kan påvirke til økt kunnskap, preferanser og inntak hos barn, men også være med å redusere de sosiale ulikhetene i samfunnet. Samtidig er det barrierer som gjør at slike tilbud er vanskelig å få innført, som tid, antall ansatte og i all hovedsak ansattes motivasjon og kompetanseen_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskulen på Vestlandeten_US
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectSFOen_US
dc.subjectmatjungelenen_US
dc.subjectfrukten_US
dc.subjectbarnen_US
dc.subjectmatvaneren_US
dc.subjectkostholden_US
dc.subjecthelseen_US
dc.subjecttilgjengeligheten_US
dc.titleBarns oppfatninger av frukt og grønt: En kvalitativ undersøkelse av barn i SFO sine oppfatninger om frukt og grønt før og etter innføring av Matjungelenen_US
dc.title.alternativeChildren’s perceptions of fruit and vegetables: A qualitative study of children's perceptions of fruits and vegetables before and after the introduction of Matjungelen in after-school daycare facilitiesen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeMGBMH550en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal