Ungdommers erfaringer med avansert hjemmesykehus
Abstract
Bakgrunn: Sykehusinnleggelse er en stor påkjenning for ungdom som legges inn. Ungdommer med alvorlig og/eller kronisk sykdom tilbringer mye tid på sykehus. Ungdomstiden er en sårbar periode i utviklingen, og dersom den settes på vent kan det føre til ugunstige konsekvenser. Avansert hjemmesykehus (AHS) flytter behandlingen hjem til ungdommene, der de er nærmere venner og familie.
Hensikt: Det er forsket lite på ungdommers erfaring med AHS. Hensikten med studien er økt kunnskap og forståelse for ungdommers erfaringer med AHS.
Problemstillingen i studien er: Hva er ungdommers erfaringer med å motta tjenester fra avansert hjemmesykehus?
Metode: Kvalitativ studie med semistrukturerte individuelle intervjuer ble gjennomført ved et stort sykehus på vestlandet. Seks ungdommer deltok. Datamaterialet ble analysert ved bruk av tematisk analyse.
Resultater: Tre hovedtema ble identifisert gjennom analysen: (1) ungdommers opplevelse av tillit, trygghet og kompetanse i AHS; (2) AHS bidrar til bedre ivaretakelse av psykiske og fysiske behov; (3) økt normalitet i hverdagen. Hovedtrekkene fra temaene er at ungdommene følte seg trygt og godt ivaretatt og AHS bidro til mindre stress i hverdagen. I noen tilfeller var det best å være på sykehuset. Ungdommene var opptatt av nærhet til venner og de så på skolen som en viktig sosial arena. AHS var fleksible og støttet retten til medbestemmelse. Eldre ungdommer burde likevel vært mer involvert i planleggingen av behandlingsavtalene.
Konklusjon: Ungdommene i studien er samstemt i at AHS er et godt alternativ til tradisjonell sykehusbehandling. En forutsetning for å skape tillit og trygghetsfølelse hos ungdommen er at sykepleierne tar seg tid til å bli godt kjent med ungdommen. Størst mulig grad av brukermedvirkning oppnås når ungdommene er involvert i behandlingen. Noen ganger er sykehuset likevel best. Sammen med normaliteten AHS bidrar til i hverdagen, dras ungdommene i en helsefremmende retning og identitetsdannelsen styrkes.
Description
Masteroppgave i klinisk sykepleie, Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen