Hvorfor takke nei til hjerterehabilitering?
Abstract
Bakgrunn: En femtedel av Norges befolkning lever i dag med etablert hjerte- og karsykdom, eller har høy risiko for slik sykdom. Effekten av hjerterehabilitering er godt dokumentert, og deltakelse i hjerterehabilitering er forbundet med forbedret livskvalitet og redusert sykelighet og dødelighet. Til tross for dette er det forholdsvis få pasienter med etablert hjerte- og karsykdom som deltar i hjerterehabilitering, i Norge er deltakelsen i underkant av 30 %. Lite forskning er gjort for å prøve å finne ut hvorfor det er så få som deltar. Formålet med studien er derfor å få en dypere forståelse for hvorfor noen takker nei til å delta. Økt kunnskap rundt dette vil kunne bidra til en bedre forståelse for faktorer som påvirker pasientens avgjørelse, og muligens avdekke et behov for å endre rutiner rundt rekruttering.
Metode: For å belyse problemstillingen ble det benyttet en kvalitativ forskningsmetode hvor et utvalg pasienter med etablert hjerte -og karsykdom som hadde avslått å delta på hjerterehabilitering ble intervjuet. Analysemodellen systematisk tekstkondensering ble brukt for å analysere tekstmateriale fra åtte semistrukturerte dybdeintervju.
Resultat: Resultatene viste at informantene i studien var positive til hjerterehabiliteringen, og hadde ønske om å delta, men ulike personlige og praktiske hindringer var årsak til at de hadde avslått tilbudet. Tidspunktet for når de hadde fått tilbud om hjerterehabilitering var også en årsak til ikke å delta. Tilbudet hadde kommet for seint, de hadde kommet i gang med fysisk aktivitet og trening selv, de som var yrkesaktiv var tilbake i jobb, og de følte derfor ikke lenger behov for å delta. Informasjon om hjerterehabiliteringen var essensielt for informantene. Opplevelsen av å ha fått for lite informasjon både når de var inneliggende, men også etter hjemkomst ble trukket fram som en faktor som hadde påvirket dem når de skulle ta avgjørelsen om å delta på hjerterehabiliteringen.
Konklusjon: Resultatene av studien har nytteverdi for sykehuset. Informasjonen om de ulike årsakene til hvorfor informantene valgte å avstå fra å delta på hjerterehabiliteringen, kan brukes for å endre rutiner omkring hjerterehabiliteringen ved St Olavs hospital. Endrede rutiner kan forhåpentligvis bedre deltakelsen ved hjerterehabiliteringen, noe som er viktig for å bedre prognosen til pasienter med hjerte- karsykdom. Dette kan også ha en positiv samfunnsøkonomisk effekt
Description
Masteroppgave i klinisk fysioterapi, Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen