Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHansen, Solveig Aasbø
dc.date.accessioned2022-09-15T11:35:54Z
dc.date.available2022-09-15T11:35:54Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3018046
dc.descriptionFysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø Fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett Institutt for idrett, kosthold og naturfagen_US
dc.description.abstractBakgrunn: Norske helsemyndigheter har som mål å skape et mer aktivitetsvennlig samfunn og påvirke barn og unges kostvaner, uavhengig av kjønn, alder og sosioøkonomisk status. Likevel rapporterer majoriteten av barn og ungdom et utilstrekkelig fysisk aktivitetsnivå og etgjennomgående for lavt inntak av frukt og grønnsaker i henhold til myndighetenes anbefalinger – helsevaner som ofte blir videreført til voksen alder. Ulike politiske dokumenter trekker frem skolen som arena for økt fysisk aktivitet, høyere inntak av frukt og grønnsaker og reduksjon i sosiale ulikheter i helse. Hensikt: Å undersøke om norske skoleelevers nivå av fysisk aktivitet og inntak av frukt og grønnsaker er i tråd med myndighetenes anbefalinger, hvorvidt det eksisterer en sammenheng mellom fysisk aktivitetsnivå og inntak av frukt og grønnsaker, samt om det foreligger forskjeller mellom kjønn, klassetrinn og sosioøkonomisk status opp mot de undersøkte variablene. Metode: Studien benytter seg av data fra «Helsevaner blant skoleelever», en landsdekkende tverrsnittsundersøkelse gjennomført i 2014. Enveis ANOVA ble benyttet for å undersøke om det var forskjeller i fysisk aktivitetsnivå mellom kjønn, mellom ulike nivåer av sosioøkonomisk status og mellom ulike klassetrinn. Krysstabeller ble benyttet for å undersøke nivået av fysisk aktivitet og inntak av frukt og grønnsaker blant norske elever. For å undersøke sammenhengen mellom de kategoriske variablene fysisk aktivitet og inntak av frukt og grønnsaker, ble det gjennomført kjikvadrattester. Kjikvadrattester ble også benyttet for å studere sammenhengen mellom fysisk aktivitet og inntak av frukt og grønnsaker, opp mot de kategoriske kontrollvariablene kjønn, klasse og sosioøkonomisk status. Resultater: De færreste elever i alderen 11-16 år rapporterte et nivå av fysisk aktivitet og et inntak av frukt og grønnsaker i tråd med myndighetenes anbefalinger. Gutter hadde høyest nivå av fysisk aktivitet, mens jenter rapporterte høyest inntak av frukt og grønnsaker. Elever på 6. trinn og elever fra familier med høy sosioøkonomisk status rapporterte flest dager med fysisk aktivitet, og spiste i tillegg mest frukt og grønnsaker. I motsatt ende av skalaen var elever på 1. klasse videregående skole med yrkesfag og elever fra familier med lav sosioøkonomisk status høyest representert. Resultatene viste en liten til moderat sammenheng mellom elevers nivå av fysisk aktivitet og inntak av frukt og grønnsaker, der sammenhengen var størst blant gutter, elever på 8. trinn og elever fra familier med lav sosioøkonomisk status. Konklusjon: Funnene gir støtte til eksisterende forskning om at norske elevers fysiske aktivitetsnivå og frukt- og grønnsaksinntak er for lavt i henhold til myndighetenes anbefalinger. Samtidig underbygger sammenhengen mellom fysisk aktivitet og frukt og grønnsaker betydningen av innføring av tiltak fra et folkehelseperspektiv. Den aldersrelaterte nedgangen understreker viktigheten av tidlig innsats ettersom grunnlaget for helsevaner legges i barneårene. De sosioøkonomiske ulikhetene i fysisk aktivitetsnivå og frukt- og grønnsaksinntak fremhever helseforskjellene i samfunnet – og at det muligens er gruppene med lav sosioøkonomisk status som vil ha best utbytte av tiltak tilknyttet fysisk aktivitet og kosthold.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskulen på Vestlandeten_US
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectPupils/studentsen_US
dc.subjectchildrenen_US
dc.subjectyouthen_US
dc.subjectadolescenceen_US
dc.subjectphysical activityen_US
dc.subjectfruit and vegetablesen_US
dc.subjectsocio-economic statusen_US
dc.subjectgradeen_US
dc.subjectageen_US
dc.subjectschoolen_US
dc.titleSammenhengen mellom fysisk aktivitet og inntak av frukt og grønnsaker blant norske skoleelever: En kvantitativ studie basert på data fra undersøkelsen «Helsevaner blant skoleelever»en_US
dc.title.alternativeThe association between physical activity and the consumption of fruit and vegetables among Norwegian pupils: A quantitative study based on data from the «Health Behaviour in Schoolaged Children» surveyen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeMFAKS514en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal