Navigasjonsulykker i norske farvann
Abstract
Vi har i denne oppgaven forholdt oss til problemstillingen:
”Analyse av medvirkende årsaksfaktorer til navigasjonsulykker i norske farvann”
Det er i dag i den maritime næringen økt fokus på sikkerhet, men det er fortsatt ulykker til sjøs, også i norske farvann. Hvilke årsaker som ligger bak en navigasjonsulykke vil være avhengig av mange forskjellige faktorer.
For å oppnå en dypere forståelse av de forskjellige ulykkene, har vi brukt en kvalitativ metode. Vi analyserte grunnstøtinger og kollisjoner med utgangspunkt i de 9 tilgjengelige granskningsrapportene utgitt av Statens Havarikommisjon for Transport (SHT). For å styrke kvaliteten på analysen, benyttet vi forskjellige sikkerhetsteorier. Et analytisk rammeverk ble brukt som et verktøy for å besvare problemstillingen. I analyseringen av dokumentene tok vi utgangspunkt i følgende: menneskelige faktorer, lokale arbeidsfaktorer, ledelsesfaktorer og organisatoriske faktorer.
Våre funn viser at menneskelige faktorer går igjen i alle navigasjonsulykkene som vi har analysert, og at de lokale arbeidsforholdene påvirket brobesetningene. Ledelsen fra land viser seg å være svekket i de aller fleste ulykkene som vi har analysert. Flere sikkerhetsbarrierer ble brutt som følge av organisatoriske årsaksfaktorer. Vi ser at dette går igjen i alle navigasjonsulykkene.
På bakgrunn av disse resultatene, konkluderte vi med at de navigasjonsulykkene som vi har analysert, kommer som følge av flere hull i sikkerhetsbarrierene. I alle ulykkene har vi funnet svakheter i organisasjonene, noe som har medført svekket ledelse og dårlig sikkerhetskultur om bord. Dette kan derfor ha resultert i økt uoppmerksomhet blant de forskjellige brobesetningene, og som konsekvens ble det tatt en del beslutningsfeil.