Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorStevnebø, Trine Alida Eldegard
dc.coverage.spatialFørde, Vestlanden_US
dc.date.accessioned2020-08-06T10:32:40Z
dc.date.available2020-08-06T10:32:40Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2671066
dc.description.abstractTittel Kartlegging av ernæringsmessig risiko til pasientar med kols Bakgrunn for val av tema Kols er ein alvorleg sjukdom og i 2018 hadde omlag 150 000 menneske over 40 år kols i Noreg. 25-40% av pasientar med alvorleg kols er underernærte. Studiar visar at 20-60% av heimebuande som motteke heimesjukepleie, er underernærte eller i fare for å bli det. På landsbasis i 2018 hadde 15,7 % av pasientar frå 67 år og eldre blitt vurdert for ernæringsmessig risiko av heimesjukepleien. Underernæring aukar risikoen for komplikasjonar, redusera motstand mot infeksjonar, forverrar fysisk og mental funksjon, redusera livskvalitet, forsinkar rekonvalesensen og gir auka dødelegheit. Førebygging av underernæring er eit av innsatsområda i pasienttryggleiksprogrammet «I trygge hender 24-7». Problemstilling Korleis kan ein som sjukepleiar kartlegge ernæringsmessig risiko til pasientar med kols som motteke heimesjukepleie? Framgangsmåte I denne bacheloroppgåva er litteraturstudie nytta som metode. Det er blitt samla inn litteratur frå bøker og forskingsartiklar ved å søke i ulike databasar. Forskingsartiklar er vurdert kritisk med hjelp frå sjekklistene til nettsida kunnskapsbasertpraksis. Eg har òg nytta mine eigne erfaringar og observasjonar frå klinisk praksis. Oppsummering Det kjem fram i forskingsartiklar og litteratur at helsepersonell meina at ernæringskartlegging til pasientar med kols er viktig, men at det ikkje alltid blir følgd opp. Studiar visar at kartlegging av ernæringsmessig risiko i heimesjukepleien er blitt betre, men at utfordringar som tid, kunnskap og ressursar er noko ein må jobbe vidare med. Ein treng ei tydleg leiing og gode kartleggingsrutinar. Eit godt samarbeid mellom pasient, sjukepleiar og leiing er viktige faktorar for å utføre kartlegging av ernæringsmessig risiko til pasientar med kols i heimesjukepleien.en_US
dc.language.isonnoen_US
dc.publisherHøgskulen på Vestlandet, Fakultet for helse og sosialvitskapen_US
dc.subjectSjukepleie,en_US
dc.subjectheimesjukepleie,en_US
dc.subjectkols,en_US
dc.subjecternæring,en_US
dc.subjectkartleggingen_US
dc.titleKartlegging av ernæringsmessig risiko til pasientar med kolsen_US
dc.title.alternativeScreening of nutritional risk in patients with COPDen_US
dc.typeBachelor thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700en_US
dc.source.pagenumber27en_US
dc.description.localcodeSK152en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel