Veiledning av hjertepasienter som ønsker å gå på et lavkarbokosthold
Abstract
Tittel:
Veiledning av hjertepasienter som ønsker å gå på et lavkarbokosthold
Bakgrunn for valg av tema:
Kosthold er utrolig interessant og veldig relevant i vår tid da en så stor andel av befolkningen sliter
med overvekt og fedme, og som en respons på dette har prøvd-, eller ønsker å prøve
lavkarbokosthold. Dette er en utfordring som kan komme fram under konsultasjon med pasienter
med hjerteinfarkt. Jeg vil derfor forsøke å finne ut hvordan jeg best mulig kan veilede pasienter i det
havet som finnes av kostholdsråd og dietter.
Problemstilling:
Hvordan veilede pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt som vil gå på et lavkarbokosthold?
Metode:
Jeg har gjort en litteraturstudie der jeg har brukt forskningsartikler, fagbøker, pensumbøker,
retningslinjer og artikler for å belyse problemstillingen min. Forskningsartiklene fant jeg ved søk i
ulike databaser. Jeg har brukt fire forskningsartikler hvor to er randomisert-kontrollerte studier, og to
er oversiktsartikler.
Oppsummering:
Det er uenighet om hvilket kosthold en bør ha i primær-, og sekundærforebyggingen av hjerteinfarkt.
Statens kostråd anbefaler et kosthold likt anbefaling for resten av befolkningen, og kun et mindretall
anbefaler et kosthold rikt på fett. Det er ikke sikkert det finnes et fasitsvar på hvilket kosthold som er
best for den enkelte, og vi som sykepleiere bør som hovedregel forholde oss til Helsedirektoratets
anbefalinger.
Det er likevel pasienten sitt valg hvilket kosthold han vil ha, og vi må bruke vår pedagogiske funksjon
på best mulig måte til å veilede han til å gjøre gode, informerte valg.
Description
Høgskulen på Vestlandet Avdeling for helsefag Institutt for sykepleieutdanning