Optimal utforming av ledesystem
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2456011Utgivelsesdato
2017Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
I denne bacheloroppgaven skal det avdekkes om en kombinasjon av etterlysende og elektriske komponenter gir den mest optimale utformingen av et ledesystem, sammenlignet med bruk av kun etterlysende eller elektriske komponenter.
Det er gjennomført flere forsøk for å undersøke påvirkningen på den nødvendige rømningstiden med bruk av et kombinert ledesystem, et etterlysende ledesystem og et elektrisk ledesystem, både med og uten røyk. Det er også undersøkt om elektriske komponenter vil påvirke luminansen til de etterlysende komponentene i et kombinert ledesystem.
Ut fra resultatene fra rømningsforsøkene kan det tyde på at en kombinasjon av etterlysende og elektriske komponenter vil kunne gi en kortere forflytningstid i scenarioer med røyk. I scenarioer uten røyk antas det at utslagene i tid ikke vil være like store, men forflytningstiden vil ved bruk av det kombinerte ledesystemet kunne være noen sekunder raskere enn ved bruk av de to andre ledesystemene.
Ut fra resultatene fra luminansmålingene kan det synes som at få minutter etter et strømbrudd vil de etterlysende komponentene i et kombinert ledesystem ha høyere luminans enn komponentene i et etterlysende ledesystem, og eventuell røyk i korridoren vil kunne gi en negativ påvirkning på luminansen. Etter en stund vil derimot luminansen konvergere og utslagene fra de elektriske komponentene og røyken vil være små. Til tross for at de elektriske komponentene øker luminansen til de etterlysende komponentene de første minuttene uten røyk, oppfattet ikke deltakerne denne påvirkningen. Deltakerne syntes de etterlysende komponentene ble mindre synlig i området rundt de elektriske komponentene. Av den grunn anbefales det at lysstyrken til de elektriske komponentene reduseres ved et strømbrudd for å redusere den oppfattede påvirkningen på synligheten til de etterlysende komponentene.
Det kan konkluderes at et kombinert ledesystem vil kunne være en hensiktsmessig utforming av et ledesystem og gi en god ledeevne. Basert på resultatene og tilbakemeldinger fra deltakerne vil et kombinert ledesystem som består av høythengende elektriske markeringsskilt, lavtsittende etterlysende ledelinjer/-punkter, etterlysende markering av dører på mellomnivå og høythengende etterlysende retningsskilt være en optimal utforming.
Et kombinert ledesystem vil kunne være hensiktsmessig å bruke i bygg der kun etterlysende eller elektriske komponenter ikke vil gi en tilfredsstillende ledefunksjon. Dette kan for eksempel være egnet i bygg med store folkemengder, samt bygg med komplekse rømningsveier og høy sannsynlighet for strømbrudd ved en nødsituasjon.
Viktige kriterier som må være til stede for å kunne bruke et kombinert ledesystem er sikker belysning som sikrer oppladning av de etterlysende komponentene, samt andre kriterier som gjelder for et etterlysende ledesystem. Det bør unngås å bruke nødbelysning ved bruk av et kombinert ledesystem, med unntak av markeringsskilt over dører. Redusert lysstyrke på de elektriske komponentene ved et strømbrudd bør være et kriterie.
Til slutt kan det konkluderes at resultatene kan tyde på at hypotesen stemmer. En kombinasjon av etterlysende og elektrisk lysende ledesystem vil i gitte tilfeller kunne gi en mer optimal ledeevne enn kun ved bruk av enten etterlysende eller elektrisk lysende komponenter.