Simulering som læringsmetode i bachelorutdanningen i sykepleie ved Høgskolen Stord/Haugesund: En redegjøring fra idé til gjennomføring
Abstract
Bachelorutdanningen i sykepleie ved Høgskolen Stord/ Haugesund har som målsetting å tilby studentene et læringsmiljø preget av høy kvalitet. Dette er i tråd med sektormål fastsatt av Kunnskapsdepartementet.
Simulering som læringsmetode har i flere år vært et at tiltakene for å nå denne målsettingen. Utviklingen av simulering som læringsmetode har i hovedsak foregått ved campus Haugesund.
Simulering blir nå benyttet både i praksisforberende studier og i de praktiske studiene. Gjennom simulering i sykepleielaboratoriet får studentene ikke bare lære ulike ferdigheter, men også «å være sykepleier». Studentene får muligheter til å øve på et vidt spekter av ferdigheter, vurderinger, problemløsning og håndtering av ulike pasientsituasjoner. Øvingsscenarier lages ut fra det som er læringsutbytte i de ulike emnene og varierer fra øvelser der kommunikasjon er det sentrale, til akuttmedisinske scenarioer med bruk av avanserte pasientsimulatorer som tillater å gjøre endringer i pasientsituasjonen alt etter hvilke tiltak som iverksettes. Øvelsene innfatter også tverrprofesjonell simulering mellom sykepleie- og legestudenter. Også videreutdanninger ved HSH har tatt i bruk simulering som læringsmetode.
Bruk av simulering i sykepleieutdanningen er ikke bare et pedagogisk grep, men har også et pasientsikkerhetsaspekt. St. melding nr. 10 understreker betydningen av å utvikle en pasientsikkerhetskultur. Gjennom simulering får studentene øve i trygge omgivelser uten at feil får uheldige konsekvenser.