Planforslag for innfallsport til Jostedalsbreen nasjonalpark ved Bøyabreen
Abstract
Jostedalsbreen nasjonalpark består av 28 innfallsporter som varierer i størrelse og utforming. Nasjonalparkstyret ønsker å utbedre noen utvalgte innfallsportene, og har i den anledning invitert studenter ved studiet «Landskapsplanlegging med landskapsarkitektur» på Høgskulen i Sogn og Fjordane til å utarbeide et planforslag ved utvalgte innfallsporter til sin bacheloroppgave.
Formålet med oppgaven var å utforme et planforslag som ønsker besøkende velkommen til Jostedalsbreen nasjonalpark og innbyr til opphold. Denne oppgaven tar for seg innfallsporten ved Bøyabreen i Sogndal kommune.
Naturbaserte opplevelser er populære blant turister, og en stor del av utenlandske turister besøker nasjonalparker. Nasjonalparkene i Norge er store inngrepsfrie arealer som inneholder store naturkvaliteter. En innfallsport er ofte det første man møter ved en nasjonalpark. Det er her førsteinntrykket dannes, noe som gir en grunnleggende forutsetning for den videre opplevelsen av området.
Det er viktig at en planlegger har god kunnskap om området for å kunne komme med et godt planforslag. For å samle kunnskap og kartlegge landskapets utfordringer og kvaliteter har vi gjort en landskapsanalyse. Landskapsanalysen trekker frem de verdiene og kvalitetene som bør fremheves og bevares. I tillegg gir landskapsanalysen svar på utfordringer ved innfallsporten som har blitt tatt hensyn til i planleggingen.
Materialvalg og utforminger er valgt for å styrke landskapets kvaliteter og fremheve identitet, samtidig som det skal være miljøvennlig og skape sammenheng. Dette er gjennomgående i oppgaven og gir grunnlag for opplevelsen av stedet. Informasjon er et praktisk virkemiddel for å vise frem kvalitetene og gi besøkende både oversikt og kunnskap. I tillegg er det å tilrettelegge for alle som benytter området viktig for å skape trivsel og imøtekomme den største brukergruppen på stedet. I drøftingsdelen er det tatt utgangspunkt i problemstillingen, der det diskuteres i hvilken grad målene er oppnådd.
Description
Landskapsplanlegging med landskapsarkitektur
PL491
Juni, 2014