Fra mal til plan - går det an?
Abstract
Norge har med jevne mellomrom opplevd ulykker, kriser og katastrofer. Flere av disse har ført til store tap av både liv, helse, miljø, økonomiske og kulturelle verdier. ”Sleipner”-forliset på Vestlandet, togulykken ved Åsta og storbrannene i Trondheim er eksempler på dette. For å sikre samfunnet mot slike kriser og ulykker må det jobbes aktivt med forebyggende og skadebegrensende sikkerhetsarbeid.
I dette prosjektet er det fokusert på det skadebegrensende arbeidet i form av en mal for beredskapsplaner for Stavanger brann- og feiervesen. Hensikten er å lette brannvesenets fremtidige arbeid med å utarbeide beredskapsplaner. Malen skal dekke kravene gitt i Forskrift om organisering og dimensjonering av brannvesen, Dimensjoneringsforskriften, 26. juni 2002. Foruten brannvesenet har også politiet, helsevesenet og andre beredskapsorganisasjoner i Stavanger tatt del i planleggingen av malens innhold.
I veiledningen til Dimensjoneringsforskriften presenteres en fem-punkts beredskapsordre, som brannvesen oppfordres til å bruke. Planens innhold og brukervennlighet overfor brannvesen blir drøftet. Det konkluderes med at den har en del svakheter.
Resultatet av prosjektet er en mal for beredskapsplaner basert på DBE’s fempunkts ordre, men med en del forbedringer. Ved beredskapsplanlegging for spesifikke områder og objekter skal det i tillegg utføres risikovurderinger. Til dette blir det anbefalt en 3T-analyse, som er spesielt utarbeidet for å kartlegge sårbarhet ved spesielle hendelser.
I del 2 er det utarbeidet en beredskapsplan for kvartalsbrann ved Skagenkaien, Stavanger sentrum, hvor oppsettet i malen er benyttet. Det er også laget en mer konkret beredskapsplan for samme scenario, som skal brukes av innsatsledelsen ute på skadestedet. Denne har et enklere og mer oversiktlig oppsett og er limet inn i et lite og stivt plastformat. Dette gjør den motstandsdyktig mot vær, vind, brannrøyk og røff behandling, samtidig som den kan legges lett tilgjengelig i lommen.
Stavanger brann- og feiervesen kan de selv vurdere hvilket oppsett de vil bruke ved fremtidig arbeid.