Hvordan kan jeg som sykepleier bidra til at pasienter med demens i sykehjem får en tilfredsstillende ernæring?
Abstract
I min litteraturstudie har jeg valgt problemstillingen: ”Hvordan kan jeg som sykepleier bidra
til at pasienter med demens i sykehjem får en tilfredsstillende ernæring?”. Bakgrunnen for
dette er at jeg i forbindelse med tidligere praksis har opplevd at dette er en stor utfordring på
sykehjem. Jeg har gått gjennom pensumlitteratur og andre bøker, samt gjort litteratursøk i
flere databaser. For å kunne sette oppgaven inn i et sykepleiefaglig perspektiv har jeg brukt
Virginia Hendersons teori om grunnleggende sykepleie. Undersøkelser viser til at det er flere
tiltak som kan virke positivt inn på ernæringsstatusen til personer med demens som for
eksempel økt kunnskap om ernæring og god kontrollering av næringsinntaket til hver enkelt
pasient. Ernæring og trivsel henger også tett sammen og riktig håndterlig mat er av stor
betydning til de som har en form for funksjonssvikt. Samtidig er det faktorer som kan påvirke
ernæringsstatusen negativt, blant annet for langt tidsrom mellom kvelds og frokost.