Ernæring til kreftpasienter postoperativt
Bachelor thesis

Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/150925Utgivelsesdato
2009Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne oppgaven tar for seg ernæring til kreftpasienter postoperativt. Det er lagt vekt
på sykepleiers rolle i ernæringsarbeid, hvilke særlige ernæringsmessige utfordringer
kreftpasienter møter og hvilke ernæringsmessige utfordringer den postoperative fasen kan
inneholde.
Underernæring er en negativ faktor som kan virke inn på risiko for økt sykelighet og
dødelighet. Underernærte og feilernærte stiller svakere ovenfor sykdom og behandling og vil
ha økt risiko for komplikasjoner, hemmet sårheling, lengre rekonvalens tid og økt liggetid
postoperativt.
Kreftpasienter har en økt risiko for underernæring på bakgrunn av både selve
sykdommen og behandling. Lavt inntak av mat hos kreftpasienter kan bunne i både psykiske
og fysiske problem.
Sykepleier må ha gode kunnskaper om kreftpasienters særlige ernæringsmessige
utfordringer for å kunne ivareta ernæringsområdet til denne pasientgruppen. Sykepleier må ta
hensyn til den individuelle pasient når det skal arbeides mot å sikre næringsinntak og god
ernæringsstatus. Ofte vil det være nødvendig med et tverrfaglig samarbeid som sykepleier bør
ta initiativ til.
I tillegg til at mange pasienter er underernært ved innleggelse vil mange pasienter tape
vekt under opphold på helseinstitusjoner. Pulverisering av ansvar og mangel på kunnskap
innen området ernæring kan være årsaker til at ernæringsarbeid ofte ikke følges godt nok opp.