Browsing HVL Open by Author "Aadland, Eli Kristin"
Now showing items 1-20 of 25
-
Elevers læringsatferd i mat og helse og matematikk
Balm, Maaike (Master thesis, 2018-05-15)Hensikt og problemstillinger: Elever møter på skolen med ulike forutsetninger. De vil ha ulike læringsstiler og intelligenser. Ulik grad av selvdisiplin, motivasjon, opplevelse av mestring, samt trivsel i fagene og ... -
Evaluering av gratis skolemåltid på 1. – 4. trinn på en skole i Haugesund
Bjørndal, Bodil; Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege; Vågnes, Maria O. B.; Torgersen, Maren; Wernersen, Marie; Vildmyren, Iselin T. (HVL-Rapport; 7/2023, Research report, 2023)Denne prosjektevalueringen har sett på elever, foresatte og ansatte sine erfaringer med en gratis skolematordning ved Austrheim skole i Haugesund kommune. I et toårig pilotprosjekt fikk elever fra 1. til 4. trinn et heldags ... -
Faktorer for økt tilgjengelighet av fisk og sjømat i ungdomsskolen
Thorsen, Sandra (Master thesis, 2018-05-15)Hensikt og problemstilling: Studier viser at barn unge har et for lavt inntak av fisk- og sjømat sammenlignet med myndighetenes anbefalinger. Med bakgrunn i at grunnlaget for god helse og helsevaner legges tidlig og ... -
Fisk eller piller som kilde til selén – en sammenligning av biologisk tilgjengelighet av selén fra fisk og helsekostpreparater
Aadland, Eli Kristin (Master thesis, 1999)Selén sin essensielle rolle for menneskets helse har blitt godt anerkjent de siste 20 årene. Den mest kjente funksjonen til selén, er at sporelementet inngår som en kofaktor i ensymet glutation peroksidase (GSH-Px). ... -
Fysiske faktorers betydning for mat- og måltidstilbudet i barnehagen - en casestudie
Aadland, Eli Kristin; Holthe, Asle; Wergedahl, Hege; Fossgard, Eldbjørg (Peer reviewed; Journal article, 2014) -
Kan kornkrisen redde flere brød?
Alm, Siril; Aadland, Eli Kristin; Almli, Valerie Lengard; Capodistrias, Paula; Grimsby, Gard Sveinung; Nordbø, Torunn Karlsen; Schrøder, Anne Marie; Skallerud, Wenche; Elstad Stensgård, Aina; Wergedahl, Hege; Østergaard, Sofie (Chronicle, 2022)Krig, nedbør og økte priser på olje, kunstgjødsel og papiremballasje fører til kornkrise som gjør at Ola og Kari Nordmann må betale mer for sitt daglige brød i tiden fremover. -
Lean-seafood intake increases urinary iodine concentrations and plasma selenium levels: a randomized controlled trial with crossover design
Øyen, Jannike; Aadland, Eli Kristin; Liaset, Bjørn; Fjære, Even; Dahl, Lisbeth; Madsen, Lise (Peer reviewed; Journal article, 2020)Purpose Iodine deficiency due to insufficient nutritional intake is a public health challenge in several European countries, including Norway. Lean-seafood has a high iodine and arsenic (As) content and is a good source ... -
Lesson signature in food and health education
Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege (Peer reviewed; Journal article, 2022)The Food and Health subject is a mandatory subject in primary and lower secondary schools in Norway and has many similarities to the internationally known subject Home Economics. This study aimed to examine how learning ... -
‘A long way to get here and a long way to go': a case study on changing lunch meal practices in a Norwegian kindergarten
Ciren, Baizhen; Aadland, Eli Kristin; Hu, Aihua; Wergedahl, Hege (Peer reviewed; Journal article, 2022)This article presents a case study on changing food practices from traditional cold sandwich meals to hot meals in a Norwegian kindergarten. Data were sourced from interviews, complemented by non-participatory video ... -
Lærernes erfaring med atferdsutfordring i mat- og helseundervisningen
Eidesund, Carlla-Michelle Louise Marchong (Master thesis, 2018-05-15)Bakgrunn og hensikt: I skolen kan atferdsutfordring være en utfordring, både for læreren som blir hindret i å utføre sin undervisning, men også det læringsmessige for elevene. Det er viktig at læreren er forutsigbar, ... -
Mat i barnehagen. Barnehagen som arena for folkehelsearbeid. 2.rev.utg.
Landro, Margun; Wilhelmsen, Britt Unni; Holthe, Asle; Dankel, Simon; Aadland, Eli Kristin; Lund, Nina Kristine; Nilsen, Anja Duesund; Solbakken, Ingrid Helene; Heggebø, Sissel (Høgskolen i Bergen. Skriftserien. Rapport, Report, 2008) -
Matpakkelunsj, smørelunsj eller varmlunsj? Ungdomsskoleelevers erfaringer og oppfatninger av ulike skolemåltidsordninger
Bjørndal, Bodil; Fossgard, Eldbjørg; Aadland, Eli Kristin (HVL - Rapport;7/2020, Report, 2020-08)Skolemåltid i Trøndelag er initiert og finansiert av Fylkesmannen i Trøndelag og omfatter åtte kommuner i fylket. Et overordnet mål for skolemåltidsprosjektet er å utvikle en modell for skolemåltider ved barne- og ... -
Matretter tilpasset barn i barnehagealder
Aadland, Eli Kristin (Journal article, 2011) -
Matretter tilpasset barn i barnehagealder
Aadland, Eli Kristin (Rapport (Høgskolen i Bergen), Report, 2011) -
Oppfatninger av natur i planverkene for kroppsøving og mat og helse i femårige grunnskolelærerutdanninger
Hallås, Bjørg Oddrun; Aadland, Eli Kristin; Lund, Tom (Journal article; Peer reviewed, 2019)Artikkelen tar utgangspunkt i at bærekraftig utvikling er vedtatt som tverrfaglig tema i norsk skole (grunnopplæringen) og i de femårige grunnskolelærer-utdanningene. Som lærerutdannere og skoleforskere tilknyttet ... -
De praktiske og estetiske fagene i grunnskolelærerutdanningen: Overbyggende tematikker, metoder og teoretiske perspektiver i første kull med masteroppgaver
Skjelbred, Bente Helen; Borgen, Jorunn Spord; Onsrud, Silje Valde; Aadland, Eli Kristin (Peer reviewed; Journal article, 2024)Med innføringen av femårige grunnskolelærerutdanninger for 1.-7. trinn og 5.-10. trinn (GLU 1-7 og GLU 5-10) er mastergrad blitt et krav til alle som skal bli lærere. Vi vet foreløpig lite om masteroppgavene i de praktiske ... -
De praktiske og estetiske fagene i skole og lærerutdanning – historisk konseptualisering
Borgen, Jorunn Spord; Hallås, Bjørg Oddrun; Seland, Eli Heldaas; Aadland, Eli Kristin; Vindenes, Njål (Journal article, 2020)Artikkelen tar utgangspunkt i fagene kroppsøving, kunst- og håndverk, mat og helse og musikk i skole og lærerutdanning. Faggruppen benevnes ofte som praktiske og estetiske fag. Vi undersøker hvordan konseptualisering av ... -
Rammefaktorenes betydning for mat- og helseundervisningen på 1.–4. trinn
Helland, Merete Hagen; Aadland, Eli Kristin; Ask, Anne Merete Selvik; Sandvik, Camilla (Peer reviewed; Journal article, 2021)Mat og helse har kompetansemål etter 4. trinn i norsk grunnskole, men få studier har sett på betydningen av rammefaktorer for undervisningen i mat og helse på barnetrinnet. I denne studien undersøker vi læreres og skolelederes ... -
Rammefaktorenes påvirkning for gjennomføring av skolelunsj i norske skoler
Aadland, Eli Kristin; Bjørkkjær, Tormod (Chapter; Peer reviewed, 2023)Over the course of 1st to 10th grade, every school student will consume nearly 2,000 lunches, and how schools plan this meal can be of great importance to the students. This chapter addresses various factors related to ... -
Suboptimal Iodine Status and Low Iodine Knowledge in Young Norwegian Women
Henjum, Sigrun; Brantsæter, Anne Lise; Kurniasari, Astrid; Dahl, Lisbeth; Aadland, Eli Kristin; Gjengedal, Elin Lovise Folven; Birkeland, Susanne; Aakre, Inger (Journal article; Peer reviewed, 2018)Previous studies have documented mild to moderate iodine deficiency in pregnant and lactating women in Norway. This study focused on non-pregnant young women because their future children may be susceptible to the adverse ...