Dagkirurgi for økonomien sin del
Peer reviewed, Journal article
Published version
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
- Import fra CRIStin [3628]
- Institutt for helse- og omsorgsvitskap [2863]
Original version
10.15845/praxeologi.v5.3763Abstract
I 2020 ble bortimot 70% av alle kirurgiske inngrep i Norge utført som dagkirurgi. Ved dagkirurgi kommer pasienten til sykehuset og reiser hjem samme dag, og pasienten er sin egen sykepleier før og etter operasjonen.
Denne artikkelen handler om hvordan den norske regjeringen har posisjonert seg til dagkirurgi. Artikkelen er basert på analyser av regjeringsdokumenter om dagkirurgi fra perioden 1995-2020. Den franske sosiologen Pierre Bourdieu sin praktikkteori og praxeologiske konstruksjoner av regjeringsdokumentenes habitus, er brukt som analytiske verktøy.
Analysene viser at den dominerende argumentasjonen i regjeringsdokumentene handler om at dagkirurgi er kostnads- og ressursbesparende. Argumenter som at dagkirurgi kan være et gode for pasientene, benyttes for å legitimere gjeldende praksis.
Regjeringens argumentasjon for mer dagkirurgi er i samsvar med selvhjelpsideologien som oppstod i sykepleiefaget på 1960-tallet og med LEON-prinsippet som oppstod på 1970-tallet, om omsorg på lavest mulig omsorgsnivå. Argumentasjonen samsvarer også med New Public Management-ideologien som fikk innpass i offentlig sektor i Norge på 1990-tallet.