Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBjørndal, Bodil
dc.contributor.authorAadland, Eli Kristin
dc.contributor.authorWergedahl, Hege
dc.contributor.authorVågnes, Maria O. B.
dc.contributor.authorTorgersen, Maren
dc.contributor.authorWernersen, Marie
dc.contributor.authorVildmyren, Iselin T.
dc.date.accessioned2023-10-09T06:30:41Z
dc.date.available2023-10-09T06:30:41Z
dc.date.created2023-10-06T09:06:43Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-82-8461-028-3
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3095113
dc.description.abstractDenne prosjektevalueringen har sett på elever, foresatte og ansatte sine erfaringer med en gratis skolematordning ved Austrheim skole i Haugesund kommune. I et toårig pilotprosjekt fikk elever fra 1. til 4. trinn et heldags skoletilbud som inkluderte et gratis skolemåltid i felles spisesal. Både sosiale aspekt ved måltidet og elevers matvalg ble evaluert. I tillegg ble eleverfaringer om sosiale aspekt ved måltidet innhentet fra en sammenlignbar kontrollskole med matpakkelunsj i klasserommet. Resultatene viste at elever på 3. og 4. trinn, ansatte og foresatte mente at de felles skolemåltidene bidro til trivsel og fremmet sosiale interaksjoner mellom elever og mellom elever og ansatte ved Austrheim skole. Både elever på Austrheim skole og kontrollskolen var opptatt av sosiale aspekt ved måltidet, men elever ved Austrheim skole følte et høyere nivå av medbestemmelse. Erfaringer fra Austrheim skole viste at for å få et rolig måltid med muligheter for samtaler mellom elever og ansatte, var det viktig å ha nok ansatte til stede. Selv om de ansatte var enig i at skolemåltidet var positivt for skolemiljøet, mente flertallet at det å måtte delta i skolemåltidene førte til en mer strevsom arbeidsdag. Foresatte mente derimot at å slippe å smøre matpakke var en stor hjelp i hverdagen. Elevene var mest fornøyd med varmmåltidene, som ble servert to-tre ganger i uken, men likte også godt å ha mange valgmuligheter i smørelunsjen. Selv om tilgjengeligheten av grønnsaker var god i smørelunsjen, viste kartleggingen at bare 41 % av elevene på 3. til 4. trinn forsynte seg med grønnsaker. Det var også svært få som valgte fiskepålegg. Funnene tyder på at et felles, gratis skolemåltid er positivt for skolemiljøet og fremmer sosiale interaksjoner. Et godt og variert gratis skolemåltid på 1. til 4. trinn har potensiale til å påvirke barns kosthold, men bør kombineres med påvirkningsarbeid dersom elevene skal endre sine matvaner. Det vil være viktig å se på langtidseffekter av gratis skolemåltid på trivsel, skolemiljø og elevers kosthold.
dc.description.abstractEvaluering av gratis skolemåltid på 1. – 4. trinn på en skole i Haugesund
dc.language.isonob
dc.publisherHøgskulen på Vestlandet
dc.relation.ispartofHVL-Rapport
dc.relation.ispartofseriesHVL-Rapport; 7/2023
dc.titleEvaluering av gratis skolemåltid på 1. – 4. trinn på en skole i Haugesund
dc.title.alternativeEvaluering av gratis skolemåltid på 1. – 4. trinn på en skole i Haugesund
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber48
dc.source.issue7
dc.identifier.cristin2182292
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel