Barn og unges oppveksterfaringer med foreldre som er lesbiske, homofile, bifile eller transpersoner: En systematisk oversikt og syntese av kvalitative studier
Abstract
Formål: Økt forståelse om hvordan barn og unge opplever å vokse opp med lesbiske, homofile, bifile og trans (LHBT)-foreldre.
Metode: Systematisk gjennomgang av kvalitative studier ble gjennomført for å undersøke opplevelsene til barna og ungdommene. Litteratursøk ble utført i databasene PsycINFO, EMBASE, MEDLINE, PubMed og ERIC, i tillegg til søk i Google Scholar, siteringssøk og søk i referanselister. Ved analyse og syntetisering ble metodene metaetnografi og tematisk syntese benyttet.
Resultat: Av totalt 2 545 referanser i litteratursøket oppfylte ni kvalitative studier, totalt 174 deltakere, inklusjonskriteriene for inkludering i oversikten og syntesen. Tre overordnede tema ble identifisert: møte med stigmatisering, tilpasningsmekanismer og sosial støtte. Det mest fremtredende tema var opplevelsen av å falle utenfor den heteronormative normen, som kunne føre til følelse av å være unormal og avvikende, i tillegg til å være identitetstruende.
Konklusjon: Barn og unge med LHBT-foreldre opplever møter med stigmatisering og heteronormativitet som de håndterer og blir påvirket av på ulike måter. De tok i hovedsak i bruk to mestringsstrategier: åpen og proaktiv holdning eller hemmelighold av foreldrenes seksuelle orientering. Barna og ungdommene ser på sine foreldre som kjærlige og støttende, men opplever indre konflikter i møte med den dominerende heteronormativiteten. På tross av begrenset mengde med inkluderte studier kommer det frem forhold som har betydning for barn og unge med LHBT-foreldre, og kunnskap som kan bidra til forbedringer og endring av holdninger
Description
Masteroppgave i kunnskapsbasert praksis, Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen