Erfaring med bruken av kommunale ØHD senger og relasjonen til andrelinjetjenesten
Abstract
Samhandlingsreformen har som mål å sikre at helsetjenestene er bærekraftige og av god kvalitet. Et av tiltakene i reformen er at kommunene skal opprette kommunalt øyeblikkelig hjelp døgn tilbud (ØHD). Intensjonen med tilbudet er å redusere antall sykehusinnleggelser ved å overføre ansvar fra spesialisthelsetjenesten til kommunene.
Jeg vil i denne oppgaven se på hvordan bruken av ØHD sengene og relasjonen til andrelinjetjenesten varierer og hva som påvirker dette.
Bakgrunn for valg av tema er egne erfaringer fra å jobbe i kommunen og å oppleve at legene i stor grad tar kontakt med institusjonen for å få lagt inn pasienten heller enn å legge inn pasienten på ØHD.
Jeg har valgt å bygge studien på en kvalitativ metode der jeg har utarbeidet en strukturert intervjuguide og foretatt 3 intervju av ledere ved utvalgte ØHD tilbud og 4 intervju av leger knyttet til tilbudene. Utvalget av informanter er gjort på bakgrunn av at alle er i et interkommunalt samarbeid og at utvalget av kommuner er basert på kort og lang avstand til ØHD tilbudet.
Jeg har valgt å analysere dataene tematisk og først innenfor hvert tilbud, før jeg videre sammenligner på tvers mellom tilbudene.
Studien viser at det ikke er geografisk avstand som fører til om tilbudet er mer eller mindre brukt, men at det er andre faktorer som spiller inn. Kunnskap og kjennskap til rutiner for innleggelse, relasjoner til samarbeidspartnere og forventningene på om en skal samarbeide eller ikke, er faktorer som kan påvirke bruken av tilbudet. Hva som påvirker relasjonen til andrelinjetjenesten kan være opplevelsen av nærhet / fravær av nærhet og integrasjon i ulike former.
Description
Masterstudium i organisasjon og ledelse, helse - og velferdsledelse og utdanningsledelse Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap Institutt for samfunnsvitenskap Innleveringsdato 14.juni 2019