Forebygging av underernæring hos eldre
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2568881Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Tittel: Forebygging av underernæring hos eldre.
Bakgrunn for valg av tema: I praksis har jeg møtt pasienter som har vært tydelig underernærte eller på grensen til å bli det. Jeg har sett konsekvensene som underernæring har ført med seg og hvordan det har påvirket pasienten. Jeg ønsket derfor å skrive om dette temaet for å sette fokus på det forebyggende arbeidet.
Problemstilling: ”Hvordan kan sykepleier forebygge underernæring hos eldre pasienter på sykehjem?”
Metode: Oppgaven er en litteraturstudie. Jeg har benyttet meg av litteratur hentet fra pensum- og fagbøker, forskningsartikler og mine egne erfaringer.
Oppsummering: Gjennom teori, forskning og egne erfaringer har jeg drøftet hvordan kartlegging og vurdering av ernæringsstatus og tilrettelegging ved måltidsituasjonen kan forebygge underernæring hos eldre på sykehjem. MNA, KMI, rutinemessig vektkontroll, kostintervju og kostregistrering er nyttige verktøy i det forebyggende arbeidet og kan bidra til å forebygge, men det er en forutsetning at sykepleiere har kunnskap om ernæring, noe som viser seg å være mangelfullt. Ansvaret ligger både hos sykepleierne selv og hos lederne.
Videre viser det seg at god tilrettelegging ved måltidsituasjonen kan øke matlysten og matinntaket og dermed kunne forebygge underernæring hos eldre. Miljøet spiller en viktig rolle og det samme gjør tilretteleggingen av selve måltidet, spesielt når det kommer til de normale aldersforandringene som kan begrense pasientens evne og lyst til å spise tilstrekkelig. Det er viktig at sykepleier er klar over hvordan disse virker inn og påvirker pasientens matlyst, slik at man kan legge til rette for hver enkelt pasient.