Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAndberg, Marianne
dc.date.accessioned2018-10-01T09:32:33Z
dc.date.available2018-10-01T09:32:33Z
dc.date.issued2018-06-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2565424
dc.description.abstractTittel: «Forebygge underernæring hos pasienter med demens som bor hjemme». Bakgrunn for valg av tema: Jeg valgte å skrive om ernæring og demens fordi at jeg både i studiepraksis og som assistent i hjemmesykepleien har observert at det er utfordrende å følge opp pasienter med demens og deres forhold til ernæring. Min erfaring er at oppfølging og kartlegging av denne pasientgruppens utfordringer relatert til riktig ernæring ofte blir nedprioritert. Jeg mener det er viktig å sette mer fokus på kartlegging av ernæringsstatus, og har derfor valgt å rette min oppgave mot forebygging av underernæring hos hjemmeboende demenspasienter. Problemstilling: «Hvordan kan sykepleiere forebygge underernæring hos pasienter med demens som bor hjemme?» Framgangsmåte: Oppgaven er gjennomført som en litteraturstudie basert på forsking og faglitteratur. Jeg har søkt i databasene Academic Search Elite, Cinahl, Svemed+ og Sykepleien forskning. I søkene mine avgrenset jeg resultatene slik at litteraturen skulle være fagfellevurdert, ikke eldre enn 2008, og fulltekst. Oppsummering av funn: I oppgaven er det funn som viser at enkle tiltak som veiing av pasienten er et forebyggende tiltak, men at alt handler i grunn om rammebetingelser. I første rekke gjelder dette hvor lang tid man har hos pasienten, hvilke ressurser man har til rådighet, og sykepleierens personlige kompetanse om problemstillingen. Mini Nutritional Assessment (MNA) er det kartleggingsverktøyet som blir beskrevet som det beste når ernæringsstatus hos hjemmeboende pasienter skal undersøkes og følges opp. Konklusjon: Når jeg har skrevet denne oppgaven har jeg satt meg inn i viktigheten av å forebygge underernæring. Min konklusjon er at de viktigste tiltakene er regelmessig kontroll av pasientens vekt, grundig dokumentasjon og gode observasjoner av pasientens ernæringsstatus. Grunnlaget for dette arbeidet må være gode rutiner i virksomheten, og klare definisjoner av ansvar og roller på arbeidsplassen. Det er også nødvendig med økt kunnskap om denne problemstillingen. Forhåpentligvis vil den nye reformen Leve hele livet være med til å bidra til at kunnskapen rundt ernæring og eldre med demens blir større.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherHøgskulen på Vestlandet, Fakultet for helse- og sosialvitskap/Institutt for helse- og omsorgsvitskap/Sjukepleie Førdenb_NO
dc.subjectUnderernæring,nb_NO
dc.subjectforebygge,nb_NO
dc.subjectdemens,nb_NO
dc.subjecthjemmesykepleienb_NO
dc.titleForebygge underernæring hos hjemmeboende pasienter med demensnb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO
dc.source.pagenumber26nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel