Ernæringskartlegginga i heimesjukepleien kan betrast
dc.contributor.author | Melheim, Bente Gunn | |
dc.contributor.author | Sandvoll, Anne Marie | |
dc.date.accessioned | 2018-04-05T11:12:52Z | |
dc.date.available | 2018-04-05T11:12:52Z | |
dc.date.created | 2018-01-03T09:04:38Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.issn | 1890-2936 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2492811 | |
dc.description.abstract | Bakgrunn: Halvparten av dei eldre med heimesjukepleie er underernærte eller står i fare for å bli det. Nasjonale faglege retningslinjer og Kosthandboka gir råd om korleis helsetenesta kan førebygge og behandle underernæring. Alle pasientar skal få kartlagt ernæringsstatus med jamne mellomrom. Utan gode kartleggingsrutinar kan det vere vanskeleg å oppdage underernæring. Tilsyn syner at kartleggingspraksis varierer frå kommune til kommune, trass i at sjukepleiaren har eit tydeleg ansvar for å kartlegge ernæringsstatus. Føremål: Å få fram den gode løysinga som forenklar og systematiserer vurdering av ernæringsstatus. Innhald: Mange eldre pasientar har eit samansett sjukdomsbilde som kompliserer vurderinga av ernæringsstatus. Det viser seg at korte pasientbesøk gjer det vanskeleg å prioritere ernæringskartlegging. Vidare kan mange tilgjengelege kartleggingsverktøy for ernæringsstatus gjere det vanskeleg å velje det som er best eigna. Kortversjonen av Mini Nutritional Assessment (MNA) er vurdert til å vere best. MNA er basert på vekt- og høgdemål (KMI). For enkelte eldre pasientar kan det vere utfordrande å stå på ei vekt. I tillegg kan endra kroppshaldning eller sengeleie gjere høgdemåla usikre. I kortversjonen av MNA kan eit mål av leggomkrins erstatte KMI. Leiarane er i sentral posisjon til å sette kartlegging på dagsorden som del av det tverrfaglege ernæringsarbeidet. Sjukepleiarane ønsker meir ernæringskompetanse og tydelegare ansvarsdeling. Ulike studiar etterlyser kunnskap om kartleggingsverktøy og ein betre standard for dokumentasjon av ernæringsdata i elektronisk pasientjournal (EPJ). Kompetanse er difor sentralt for å styrke og kvalitetssikre ernæringsarbeidet | nb_NO |
dc.language.iso | nno | nb_NO |
dc.title | Ernæringskartlegginga i heimesjukepleien kan betrast | nb_NO |
dc.type | Journal article | nb_NO |
dc.type | Peer reviewed | nb_NO |
dc.description.version | publishedVersion | nb_NO |
dc.source.journal | Sykepleien Forskning | nb_NO |
dc.identifier.doi | 10.4220/Sykepleienf.2017.64708 | |
dc.identifier.cristin | 1534300 | |
cristin.unitcode | 203,5,1,0 | |
cristin.unitname | Avdeling for helsefag - Sogn og Fjordane | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |
cristin.qualitycode | 1 |
Tilhørende fil(er)
Denne innførselen finnes i følgende samling(er)
-
Import fra CRIStin [3604]
-
Institutt for helse- og omsorgsvitskap [2776]