Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHånes, Hanna
dc.date.accessioned2018-02-01T15:09:33Z
dc.date.available2018-02-01T15:09:33Z
dc.date.issued2012-05-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2481901
dc.descriptionMaster programme in Evidence-based practice in the health sciencesen_GB
dc.description.abstractBackground: The intake of fruits and vegetables has been reported to protect against the development of dementia. The objective of this systematic review was to assess the association between intake of fruits and vegetables and the risk of developing Alzheimer’s disease (AD) in prospective cohort studies following participants for at least two years from 65 years of age. Methods: I performed a systematic review of English-language studies published from 1980 through June 2011. Studies were identified from searches of MEDLINE, EMBASE, PsycINFO, AMED and CINAHL databases, all of the Cochrane databases, and Google Scholar using search terms for Alzheimer Disease, prospective cohort studies and fruits and vegetables. Methodological quality of included studies was assessed by risk of bias analyses. A metaanalysis using Review Manager 5 was performed. Results: Three eligible prospective cohort studies published from 2006 onwards were identified. The studies had high or uncertain risks of bias. A meta-analysis indicated that a higher intake of fruits and vegetables was associated with a 29 % lower risk of AD (95% confidence intervals (CI) 0.59 to 0.86) compared with a lower intake. The studies included from 1589 to 8085 individuals (508 AD events in total) with an average follow-up from 3.48 to 6.3 years. Conclusions: There is limited-suggestive evidence to say that a lower intake of fruits and vegetables is a cause of Alzheimer’s disease from 65 years of age. Further analyses and studies are needed to determine if there is a causal relationship. More consistency in exposure assessment and adjustment models in further prospective cohort studies could facilitate doseresponse analyses, increase control of bias and strengthen the documentation for national dietary advice. Further, systematic reviews with cognitive decline and total dementias as outcomes may supplement this review.en_GB
dc.description.abstractBakgrunn: Studier tyder på at frukt og grønnsaker kan forebygge utvikling av demens. Målet med denne systematiske oversikten var å kritisk vurdere prospektive kohortstudier som har studert sammenhengen mellom inntak av frukt og grønnsaker og risikoen for utvikling av Alzheimers sykdom (AD) hos deltakerne som er fulgt i minst to år fra fylte 65 år. Metode: En systematisk gjennomgang av engelskspråklige studier publisert fra 1980 til juni 2011 ble utført. Studiene ble identifisert ved søk i MEDLINE, EMBASE, PsycINFO, AMED og CINAHL, alle Cochrane-databasene og Google Scholar. Det ble benyttet søkeord for AD, prospektive kohortstudier, frukt og grønnsaker. Metodisk kvalitet på de inkluderte studiene ble vurdert ved å analysere risiko for systematiske skjevheter. En meta-analyse ble utført ved hjelp av Review Manager 5. Resultater: Tre prospektive kohortstudier fylte inklusjonskriteriene. De ble publisert fra 2006 og framover og inkluderte fra 1589 til 8085 personer (508 tilfeller av AD totalt) med en gjennomsnittlig oppfølging fra 3,48 til 6,3 år. Meta-analysen tyder på at et høyere inntak av frukt og grønnsaker er assosiert med 29 prosent lavere risiko for Alzheimers sykdom (95 % konfidensintervall (KI) 0,59 til 0,86), sammenlignet med et lavere inntak. Studiene hadde høy eller usikker risiko for systematiske skjevheter. Konklusjon: Det er en mulig årsakssammenheng mellom lavt inntak av frukt og grønnsaker og Alzheimers sykdom fra 65 års alder. Flere og bedre studier trengs for å avklare sammenhengen. I framtidige prospektive kohortstudier bør det være bedre konsistens når det gjelder måling av frukt- og grønnsaksinntak og justering for forvekslingsfaktorer. Det kan gjøre det mulig å utføre dose-respons-analyser, øke kontrollen av forvekslingsfaktorer og styrke dokumentasjonsgrunnlaget for allmenne kostholdsråd. Systematiske oversikter med kognitiv svikt og total demens som utfall kan supplere denne oversikten.en_GB
dc.language.isoengen_GB
dc.publisherBergen University Collegeen_GB
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Norway*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/no/*
dc.subject.otheralzheimer diseaseen_GB
dc.subject.otherfruiten_GB
dc.subject.otherjuiceen_GB
dc.subject.othermeta-analysisen_GB
dc.subject.otherprospective cohort studiesen_GB
dc.subject.othersystematic reviewen_GB
dc.subject.othervegetablesen_GB
dc.subject.otheralzheimers sykdomen_GB
dc.subject.otherfrukten_GB
dc.subject.othermeta-analyseen_GB
dc.subject.otherprospektive kohortstudieren_GB
dc.subject.othersystematisk oversikten_GB
dc.titleCan fruit and vegetables prevent Alzheimer’s disease? A systematic review of prospective cohort studiesen_GB
dc.title.alternativeKan frukt og grønnsaker forebygge Alzheimers sykdom? En systematisk oversikt over prospektive kohortstudieren_GB
dc.typeMaster thesisen_GB
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800en_GB


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Norway
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Norway