En personsentrert tilnærming ved bruk av Dementia Care Mapping
Abstract
Bakgrunn: I Norge lever det 77 000 mennesker med en demenssykdom, og trolig vil antallet fordobles fram mot 2040. Dementia Care Mapping (DCM) bygger på Kitwood sin teori om personsentrert omsorg, metoden er et seriøst forsøk på å innta perspektivet til personer med demens. Ved bruk av metoden kan personalet få mer innsikt og kunnskap om den enkelte, unike personen, samt få økt kunnskap og bevissthet om egen behandleratferd.
Problemstilling: Hvordan bidra til en personsentrert omsorg ved bruk av Dementia Care Mapping?
Hensikt: Bacheloroppgavens hensikt er å gi økt kunnskap, rette fokuset mot en personsentrert omsorg ved bruk av DCM, samt øke egen kunnskap og å vekke interessen hos helsepersonell på en demensavdeling.
Metode: Litteraturstudie, der forskingsartikler og faglitteratur er brukt for å svare på problemstillingen. Forskningsartiklene er funnet i databasene CINAHL, PubMed og i Sykepleien.no.
Funn: DCM igangsetter refleksjoner og bidrar til nye måter å møte pasientene på. Feedback fra DCM kartlegging gir deltakeren et betydelig læringsløft som utvikler praksiskunnskap. I studiene fremkommer det noen forutsetninger som må være tilstede, for at implementeringen av DCM skal bidra til personsentrert omsorg. Lederens rolle, organisasjonens og personalets holdninger, underliggende kunnskap om personsentrert omsorg og DCM er faktorer som påvirker gjennomføringen av metoden.
Konklusjon: Det er noen faktorer som påvirker DCM, blant annet lederens rolle og hvilken kunnskap personalet har om personsentrert omsorg og DCM fra før av, samt må alle på avdelingen ville være med å skape en personsentrert pleiekultur. Metoden bidrar til endring av personalets holdninger, setter i gang refleksjoner hos personalet, bidrar til bedre samhandling med pasientene, samt utvikling av et felles språk. Metoden kan bidra til at personalet utøve en mer personsentrert omsorg.