Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorKambe, Mette
dc.date.accessioned2017-05-31T08:22:51Z
dc.date.available2017-05-31T08:22:51Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2443946
dc.description.abstractBakgrunn for valg av tema: Mellom 10% og 60% av pasienter i norske sykehus og sykehjem er underernært. I flere praksiser møtte jeg pasienter som var underernært, temaet fanget interessen min. Ernæring er et grunnleggende behov, derfor ville jeg finne ut hva sykepleiere kan gjøre for å forebygge undernæring hos eldre demente. Problemstilling: Hvordan kan sykepleiere forebygge underernæring hos eldre demente i sykehjem? Hensikt: Hensikten med oppgaven er å få mer kunnskap om hvordan sykepleier kan forbygge underernæring hos eldre demente pasienter i sykehjem. Metode: Metoden som blir brukt i denne oppgaven er litteraturstudie. For å finne relevante artikler ble det søkt i databasene CINAHL og SveMed+. Fire artikler ble funnet i CINAHL, en gjennom manuellsøk i referanselistene til artiklene, og en via relevante artikler i PubMed. Funn: Funn fra artiklene viser at sykepleierne ikke prioriterer pasientenes ernæringsmessige behov og har manglende kunnskaper om ernæring. Rutiner på kartlegging av ernæringsbehov og bruk av individuell ernæringsplan mangler. Spisevansker, lite eller ingen hjelp fra ansatte i matsituasjonen og lite besøk fra familien er årsaker til lavt matinntak. Følelse av å være alene om ernæringsbehandlingen og liten variasjon i mattilbudene hindrer sykepleiere i å dekke ernæringsmessige behov til eldre på sykehus. Oppsummering: For å forebygge underernæring må sykepleiere ha riktig kompetanse og kunnskap om ernæringsmessige behov, de må tilby mellommåltider og hjelp til å spise. Bruk av næringsdrikker er forebyggende fordi det øker kroppsvekten, KMI og den kognitive funksjonen. Treningsprogrammer er forebyggende fordi de fører til mindre spisevansker og mer selvstendighet hos pasientene. Nøkkelord: Eldre demente, underernæring, forebygge, sykehjem, sykepleier.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.titleErnæring, et glemt behov.nb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel