Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNilsen, Ingrid Gurine
dc.date.accessioned2016-04-11T08:04:13Z
dc.date.available2016-04-11T08:04:13Z
dc.date.issued2016-04-11
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2384900
dc.description.abstractBakgrunn: Underernæring er en utfordring ved norske sykehjem. Dette kommer av både sykdom, normale aldersforandringer og funksjonssvikt som kan ramme eldre. Underernærte opplever blant annet lavere livskvalitet, økt komplikasjonsrisiko, forverret funksjon og økt dødelighet. Det har vært politisk fokus på å forebygge underernæring på sykehjem senere tid, men til tross for dette er ikke ernæring det høyest prioriterte på sykehjemmene. Sammen med økende andel eldre de neste tiårene, kan underernæring bli et større og større problem. Det trengs derfor økt fokus blant sykepleiere på hvordan underernæring kan forebygges. Problemstilling: ”Hvordan forebygge underernæring hos eldre på sykehjem?” Hensikt: Å undersøke hvordan sykepleieren kan forebygge underernæring blant eldre på sykehjem. Metode: Oppgaven er et litteraturstudie. Data blir innsamlet via forskning og litteratur. Funn: Et enkelt tiltak for å forebygge underernæring hos denne pasientgruppen er å gjøre noe med måltidet og måltidsituasjonen. Dette inkluderer: å informere beboerne om ernæring; la de ta del i beslutninger og komme med forslag; ha økt oppmerksomhet på aldersforandringer; et godt tilrettelagt måltidsmiljø; bevissthet rundt servering og matopplevelsen; måltidets sosiale betydning; og gode måltidsrutiner. Konklusjon: De fleste eldre på sykehjem synes maten og måltidet er appetittvekkende og delikat. De opplever at miljøet er innbydende når det gjelder tekstiler og dekketøy, men når det kommer til det sosiale opplever mange at de ikke får bestemme hvem de skal sitte sammen med. At personalet sitter med dem, er også noe mange savner. De fleste har forslag og synspunkter på hva som kan forbedres, og ønsker å kunne påvirke måltidsituasjonen mer, gjerne i form av menyplanlegging, dekking og rydding av bord. En individuell tilnærming er av betydning.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.subjectSykepleienb_NO
dc.titleDet gode måltidet: Måltidet og dets innvirkning på forebygging av underernæringnb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel