Barn som pårørende
Abstract
Bakgrunn: I Norge opplever årlig rundt 3500 barn under 18 år, at en av foreldrene får kreft. Som sykepleier er det stor sannsynlighet for at en kommer til å ha kontakt med disse.
Problemstilling: ”Hvordan en kan fremme mestring for barn som pårørende til foreldre med kreft”.
Hensikt: Hensikten er å svare på problemstilling ovenfor.
Metode: Oppgaven er utført som en litteraturstudie, der det er søkt systematisk gjennom relevant forskning og teori for å gi svar på problemstillingen.
Resultat: Oppgavens hovedfunn kan man oppsummere i to grupper, der den ene vektlegger viktigheten av informasjon og kommunikasjon, og den andre vektlegger viktigheten av gode mestringsstrategier. Ved at foreldre og helsepersonell er åpne og tilgjenglig kan barns informasjonsbehov bli dekket. Det bidrar også til at barns negative reaksjoner på foreldrenes sykdom reduseres. Det er viktig at informasjonen som gis er faktabasert og tilpasset hvert enkelt barn. Foreldre er en viktig informasjonskanal for barn, og deres mestring påvirker barnas mestring, derfor er det viktig at sykepleiere støtter og gir foreldrene rådgivning. For å fremme barns mestring er det viktig å gi informasjon om andre barns reaksjoner og mestringsstrategier. Ved å vise barna hvordan andre barn har mestret tilnærmet lik situasjon, kan man hindre at barna føler seg alene og enn kan hindre skyldfølelse og skam. Oppgaven tar for seg ulike mestringsstrategier for barn som pårørende. Eksempler på dette er å ta friminutt fra foreldrenes sykdom, emosjonelle mestringsstrategier, praktiske mestringsstrategier og mulighet til å bevare hverdagens rutiner.