Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHovland, Anna Henriette
dc.date.accessioned2008-06-09T12:38:38Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/150891
dc.description.abstractGrunnlaget for et godt kosthold legges i de første leveårene til barnet. Det at et barn tidlig læres opp til og venner seg til å ha et sunt kosthold denne tiden, kan påvirke hvilke matvarer og kosthold de velger senere i livet(Sortland 2004). Barns ernæring er helt avhengig av foreldrenes holdninger og kunnskap om hva som er god ernæring og sunne levevaner. Likevel har hele samfunnet et ansvar. Barna er tross alt landets viktigste ressurs(Kreftforeningen 2007). Helsesøster, som er kommunens sentrale aktør innen det helsefremmende og forebyggende arbeid(Statens helsetilsyn 1998) har her et viktig ansvar. I følge Kostholdsundersøkelsen blant barn og unge oppgir sped –og småbarnsforeldre at deres aller viktigste informasjonskilde når det gjelder ernæringen til deres barn er helsestasjonen. 87 % av foreldrene oppgir at de har fått slik informasjon fra helsestasjonen. Selv om 74 % opplevde dette som nyttig, ønsker så mye som halvparten av foreldrene å vite mer om riktig ernæring til sine sped –og småbarn(Berg 2005; Sosial –og helsedirektoratet 1998). Undersøkelsen viser at svært mange har et kosthold som består av for mye sukker. Norske barn får i seg minst 37 kilo sukker i året, og størsteparten av dette viser seg å komme av brus, saft og godteri! (Kreftforeningen 2007). I følge undersøkelsen får 40 % av norske ettåringer i seg for mye sukker. Det kommer av at halvparten av ettåringene får søt saft hver dag eller uke, og at en av ti får brus. På en annen side er det kun 36 % av ettåringene som fremdeles får morsmelk, mens 72% får mens de er 7 måneder gamle. Morsmelk burde være mer utbredt enn sukkerholdige drikker blant denne aldersgruppen, men slik er det ikke(Berg 2005; Sosial –og helsedirektoratet 1998). Tidligere rammet type 2 diabetes kun voksne, mens den i dag også rammer barn. I følge kreftforeningen er landets familier blitt fetere og fetere. Over halvparten av norske menn, og en fjerdedel av norske kvinner er overvektige. I tillegg har overvekt blant barn økt kraftig. Meldingen fra kreftforeningen er klar: Fortsetter denne utviklingen vil foreldre leve lengre enn sine egne barn! (Kreftforeningen 2007).en
dc.format.extent302049 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.subjectSykepleieen
dc.titleBarn og ernæring: hvordan kan helsesøster fremme god ernæring hos barn under førskolealder?en
dc.typeBachelor thesisen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel