Hvordan kan sykepleier bidra til riktig kost hos underernærte pasienter med Kols
Bachelor thesis
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/150823Utgivelsesdato
2009Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: Jeg har vært i praksis ved medisinsk avdeling, der jobbet jeg på en gruppe
med spesialitet innen lungelidelser. Der møtte jeg flere pasienter med kronisk
obstruktiv lungesykdom (KOLS). Jeg bemerket at disse pasientene er ofte enten
overvektige eller undervektige. Det var lite fokus på ernæring på avdelingen. Hensikt
og mål: Hensikten er å finne forskningsresultater rundt ernæring til kolspasienter.
Ettersom ernæringsstatusen viser seg å være avgjørende for prognosen og
symptombildet er det viktig med økt forståelse innen kosthold blant helsepersonell.
Målet med oppgaven blir dermed å øke mine kunnskaper om kost til underernærte
kolspasienter og hva som blir sykepleierens rolle i ernæringsarbeidet. Problemstilling:
Hvordan kan sykepleier bidra til riktig kost hos underernærte pasienter med KOLS.
Metode: I denne oppgaven benytter jeg litteraturstudie. I en litteraturstudie benyttes
litteratur som allerede finnes for å finne mulige svar på en problemstilling. Resultater
og funn: Forskere har anbefalt rikelige mengder med proteiner, karbohydrater og
omega tre flerumettet fettsyrer. Forskningen som er gjort viser at økt energimengde
bør kombineres med fysisk aktivitet for å ha best effekt.