En fenomenologisk-hermeneutisk studie om hvordan erfaringskonsulenter opplever sin rolle i Flexible Assertive Community Treatment -team (FACT)
Abstract
Bakgrunn: I politiske føringer og nasjonale veiledere blir det vektlagt at bruk av erfaringskompetanse vil styrke tjenestene innenfor psykisk helse og rus. Med erfaringsbasert kunnskap forstås og anerkjennes levde erfaringer som kunnskap. Flexible assertive community treatment, FACT- team, er et tverrfaglig, fleksibelt og aktivt oppsøkende behandlingsteam. Det foreligger en del forskning internasjonalt på hvordan erfaringsbasert kunnskap bidrar til å bedre tjenestene, derimot finnes det lite forskning nasjonalt som undersøker hva erfaringskonsulenter vektlegger og tilfører i sin rolle i FACT-team.
Formål: Målet er å få frem økt kunnskap og forståelse ved å utforske og beskrive hvordan erfaringskonsulenter opplever sin rolle i FACT- team og hvilken betydning opplevelsene har for erfaringskonsulenter i utøvelsen av sin rolle.
Metode: Studien har et kvalitativt design med semistrukturerte individuelle dybdeintervju av 8 erfaringskonsulenter ansatt i ulike FACT- team i Norge. Systematiske tekstkondensering (STC) ble brukt som analysestrategi av innhentet data.
Resultater: Analysen gav fire kategorier av erfaringskonsulentenes opplevelse av sin rolle og hva de opplever å tilføre i utøvelsen av sin kompetanse; 1) Å ikke tenke oss og dem i samarbeidet 2) Utfordrer fagansattes forståelse av hva som er god hjelp 3) Viser vei ut av maktesløsheten 4) Deler av sin klokskap. De mest fremtredende fellestrekk i materialet er at informantene opplever anerkjennelse i sin rolle. Funn viser også at de fagansatte etterspør og verdsetter den erfaringsbaserte kunnskapen.
Description
Masteroppgave i psykisk helse- og rusarbeid, Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen