Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorKårstad, Ken Åge
dc.date.accessioned2021-05-12T07:29:36Z
dc.date.available2021-05-12T07:29:36Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2755075
dc.descriptionMasteroppgave i kunnskapsbasert praksis, Høgskolen i Bergenen_US
dc.description.abstractKunnskapsbaserte normer og standarder avgjørende for god kvalitet av helse- og omsorgstjenestene, og nasjonale retningslinjer kan bidra til utøvelse av kunnskapsbasert behandling. I Helse Bergen er det satset på implementering av retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring, og i 2009 kom det ny og kunnskapsbaserte Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. I henhold til disse anbefalingene skal alle pasienter vurderes for ernæringsmessig risiko ved innleggelse, og alle pasienter i ernæringsmessig risiko skal ha en ernæringsplan med tiltak og oppfølging av ernæringsbehov og inntak. Hensikten med dette prosjektet var å kartlegge og vurdere om ernæringspraksis ved Haukeland Universitetssykehus er i tråd med anbefalinger i de Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. En kartleggingen og vurderingen av ernæringspraksis ved Haukeland Universitetssykehus ble gjennomført ved bruk av journaldata. Kartleggingen viste at ernæringspraksis ikke var i tråd med anbefalingene i de Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Av 705 inkluderte pasienter fordelt på 16 somatiske avdelinger ved Haukeland Universitetssykehus ble få pasienter (n=105) korrekt vurdert for ernæringsmessig risiko, få pasienter ble vurdert for ernæringsmessig risiko ved innleggelse (n=63), og blant de få som ble identifisert til å være i ernæringsmessig risiko (n=25) fikk omtrent to tredjedeler en fullstendig ernæringsplan med dokumentasjon av både mål og tiltak (n=17). Denne ble omtrent aldri fulgt opp (n=1). For å bedre ernæringspraksis bør nye tiltak vurderes. Før nye tiltak implementeres er det imidlertid sentralt å få oversikt over hva som hindrer en god ernæringspraksis gjennom en grundig problemanalyse. En slik problemanalyse innebærer en kartlegging av målgruppen, omgivelsene, barrierer og fremmende faktorer, sosial og organisatorisk kontekst, samt hvem som er involvert i implementeringsprosessen.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskolen i Bergenen_US
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectkvalitetsforbedringen_US
dc.subjectkunnskapsbasert praksisen_US
dc.subjectretningslinjeren_US
dc.subjecternæringspraksisen_US
dc.subjectkartleggingen_US
dc.titleKartlegging og vurdering av ernæringspraksis ved Haukland Universitetssykehusen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeMA-KBP4en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal